Пет държави от Европейския съюз призоваха блока да наложи забрана

...
Пет държави от Европейския съюз призоваха блока да наложи забрана
Коментари Харесай

Пет държави от ЕС настояват за забрана върху вноса на руско и беларуско зърно

Пет страни от Европейския съюз приканиха блока да наложи възбрана върху вноса на зърно от Русия и нейния съдружник Беларус, базирайки се на нахлуването на Москва в Украйна и дъмпинга на вътрешния пазар.

Земеделските стопани в целия Европейски Съюз стачкуват от седмици против прекомерно ограничаващите екологични правила, ниските приходи и конкуренцията от на ниска цена импорт отвън 27-членния блок.

„ Като членове на Европейски Съюз, ние имаме вяра, че е неотложно да осъществим моралното си обвързване да спрем всевъзможни търговски действия, които биха могли евентуално да укрепят “ Русия и Беларус, споделиха министрите на земеделието от Полша, Чехия и трите балтийски страни.

В взаимно писмо, с което Агенция Франс Прес се срещна, те приканиха Европейската комисия - изпълнителната власт на Европейски Съюз - да " изготви законодателство, което да ограничи вноса на зърно " от Русия и Беларус. Министрите прибавиха, че е " от решаващо значение да се приложат ограничения, ориентирани към попречване на вероятно откраднато зърно от Украйна да навлезе на пазара на Европейски Съюз ".

Протестиращите фермери се оплакват, че са подбити от по-евтините хранителни артикули главно от Украйна, само че вносът от Русия също провокира яд, изключително в балтийските страни. Петимата министри споделиха, че притокът на съветски импорт " оказва напън " върху вътрешния пазар на Европейски Съюз и " директно се конкурира с производството на фермерите в Европейски Съюз ".

Те подчертаха, че Русия употребява облагите от износа на зърно, с цел да финансира продължаващата си експанзия в Украйна. „ Финансовите запаси са ориентирани към производството на ракети, дронове и други оръжия, които... в последна сметка водят до повече смъртни случаи на украински жители “, споделиха министрите.

Според писмото Европейски Съюз е внесъл 1,53 милиона тона съветско зърно за 437,5 милиона евро през 2023 година Миналия месец Латвия едностранно забрани вноса на храни от Русия и Беларус, в това число тези, идващи през трети страни. През март полският министър председател Доналд Туск също прикани Европейски Съюз да наложи „ цялостни “ наказания върху вноса на храни и селскостопански артикули от Русия и Беларус, написа БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР