5 астероида, включително 2 с размерите на самолет, се приближават близо до Земята тази седмица

...
Пет астероида, един колкото къща и два с размерите на
Коментари Харесай

Пет астероида, един колкото къща и два с размерите на самолет, ще прелетят покрай Земята между 6 септември и 12 септември, според таблото за управление на Asteroid Watch на НАСА.

Астероидът с размерите на къща, наречен JA5, ще бъде първият, който ще се приближи, преминавайки покрай планетата на 6 септември. Той ще премине в рамките на 3,17 милиона мили от Земята и е наблюдаван за първи път през 2021 г. Според според НАСА, астероидът е с размер около 59 фута, оттук и сравнението му с къща.

Два астероида ще преминат покрай Земята на 8 септември. Единият, наречен QC5, е сравнен със самолет и ще бъде с размер около 79 фута, а другият, наречен GE, е с размер автобус с размери приблизително 26 фута. Астероидът с размерите на самолет беше наблюдаван за първи път през 2023 г. и ще бъде в рамките на 2,53 милиона мили от Земята. Вторият астероид беше наблюдаван за първи път през 2020 г. и ще премине на 3 560 000 мили от планетата.

Уеб страница Eyes on Asteroids", която може да се използва за виждане на астероиди и комети около галактиката в реално време, благодарение на интерактивна визуализация, базирана на данни от Центъра за изследване на обекти в близост до Земята на Jet Propulsion Laboratory. 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР