Пещера Живанина, по-известна като пещерата Козарника край Белоградчик, успя за

...
Пещера Живанина, по-известна като пещерата Козарника край Белоградчик, успя за
Коментари Харесай

Първият европеец се е появил в наша пещера?

Пещера Живанина, по-известна като пещерата Козарника край Белоградчик, съумя за преобърне теориите на френски и български археолози. Тяхното мнение е единомислещо - първият европеец е родом от Белоградчик.

Преди разкопките в пещерата да стартират, учените са на мнение, че праевропеецът е стигнал от Африка през Гибралтар. Доказателства за това се откриват в Испания. Откритите следи от живот са на повече от 800 000 година

Тези в Турция пък са на към 400 000 година Находки се откриват още във Франция и Хърватска, а през 1996 година французите попадат на следи от живот и в Козарника. Те са на към 1.6 – 1.4 млн. години.

Данни за пещерата за пръв път дава археологът Рафаил Попов още през 1993 година Именно те насочват археолозите към откритието. Той изрича тезата, че в пещерата са живели хора още през каменната епоха. От 1996 година всяко лято български и френски екипи изследват палеонтологията и геологията на пещерата.

Откритите в пещера Козаринка зъб, евентуално от хомо еректус, и кости на животни приказват за свястно мислене, което преди 1.6 млн. години не е било присъщо на индивида. Подобни маниеРи се демонстрират едвам при хомо сапиенс, отпреди 50 000 година Но все пак данните са налице. А разногласия се водят и до през днешния ден.

В пещерата българо-френската експедиция разкрива общо 18 културни хоризонта и 16 геологически пласта. Най-голямо значение за тях имат най-долните пластове, които са и най-стари. Те разкриват началната фаза на късния палеолит отпреди 37-34 хилядолетия.

Това, в композиция с откритите находки за човешка активност отпреди толкоз доста години, трансформира радикално теорията за пътя на индивида от Африка до Европа. Най-отпред като опция излиза излиза Босфора. Дунав пък може би е преминаван при пролома Железни порти. Това са най-вероятните направления, по които прачовекът се е озовал в пещерата Козарника.

В пещерата, с придвижване на разкопките, нескрито излизат кости и скелети на от дълго време изчезнали животни като лъвове, пантери, коне, пещерна хиена. Освен тях се откриват още сечива и оръжия от кремък и кост. Разкопките не престават и учените се надяват да попаднат на все по-сигурни данни за първия европеец.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР