Пещера Бисерна“ ще бъде отворена за посещение от 2 септември

...
Пещера Бисерна“ ще бъде отворена за посещение от 2 септември
Коментари Харесай

Пещера Бисерна отново приема туристи

Пещера „ Бисерна “ ще бъде отворена за посещаване от 2 септември 2023 година

Влизането ще става единствено при авансово записване в дирекцията на Политическа партия „ Шуменско плато “ на тел.054/ 800 765. Работното време ще бъде от сряда до неделя в това число, като почивни дни ще са понеделник и вторник. В делничните дни часовете на влизане са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч., а в празничните и почивните дни групи ще се одобряват надлежно от 10 ч., 11.30 ч., 13 ч. и 15 ч.

До пещера „ Бисерна “ се стига пешком, защото горския път не е подобаващ за коли. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните направления са два – от чешма „ Боровец “ през маркиран маршрут „ Урок по горската пътека “ и от разклона за крепостта „ Стария град “ по пътя за вилата на община Шумен. Указателни табели има по всички посочени направления.

Припомняме, че разходката в пещера „ Бисерна “ е дълъг към 800 метра в едната посока. Температурата е 10 градуса и по тази причина е належащо посетителите да имат топла дреха. Заради високата мокрота и пещерните води се предлага туристите да са с подобаващи затворени обувки.

Пещерата е със статут на обект за научни проучвания и като подобен отваря за туристи два пъти годишно съгласно одобрен режим. Той е съгласуван с биологичния цикъл на прилепите, които я населяват и които са предпазен тип съгласно Закона за биологичното многообразие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР