Персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите може

...
Персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите може
Коментари Харесай

Заявяваме ПИК за данъците по телефона

Персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната организация за приходите може да се съобщи и по телефона или на мейла на Национална агенция за приходите. Предвидена е и възможност за поръчка през системата за несъмнено електронно връчване, подържана от Държавна организация „ Електронно ръководство “.

В заявката за издаване на ПИК е належащо потребителят да уточни своите данни,  електронен адрес за преписка, както и желан от него офис на Национална агенция за приходите, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава единствено персонално на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, тъй като всички дейности осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани.

Към момента близо 900 000 жители имат деен ПИК, като от оповестяването на изключителното състояние на 13 март 2020 година до сега издадените нови лични идентификационни кодове са над 45 000, оповестяват от приходната организация. С кода могат да се употребяват както е-услугите на организацията, по този начин и е-услуги, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини.

Общият брой е-услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК, надхвърля 35, напомнят от приходната организация. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход, за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положения на трудови контракти, подаване на заявки и приемане на удостоверения и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР