Периодът на тестване на електронната рецепта ще започне още преди

...
Периодът на тестване на електронната рецепта ще започне още преди
Коментари Харесай

Кога ще влезе в действие електронната рецепта?

Периодът на тестване на електронната рецепта ще стартира още преди 1 януари идната година, стана ясно още през вчерашния ден.

" Надявам се да бъде колкото може по-кратък. Докато лекарите не забележим, че системата работи без никакви проблеми, които неизбежно ще се появят първоначално, няма да я въведем ", съобщи в изявление за бТВ зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

Брънзалов изясни, че рецептурните книжки ще отпаднат като условие за разпределяне на лекарства, а електронната рецепта ще е облекчение за пациентите.

„ По никакъв метод електронната рецепта не измества прегледа от доктор. Тя ще бъде издадена по-късно. Пациентът няма да излиза с лист хартия от кабинета “, посочи той.

Лекарят изясни, че откакто електронната рецепта бъде въведена в Националната здравна осведомителна система и получи номер, той ще се разпознава в аптеката, като фармацевтът вижда какво е лекарството и го отпуска на пациента.

Брънзалов изясни, че в случай че на електронната рецепта има 3 медикамента, а в дадена аптека има единствено 1 – пациентът ще може да вземе единствено този, като без спомагателни листи може да отиде в друга аптека, с цел да вземе останалите.

„ Най-вероятно първоначално идентификацията ще става с ЕГН и имената на пациента. Факт ще е и по-голямата отчетност “, разяснява той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР