Пентагонът спешно съживява“ клон на армията, към който през последните

...
Пентагонът спешно съживява“ клон на армията, към който през последните
Коментари Харесай

Руснаците бяха прави: САЩ спешно променят армейската си структура

Пентагонът незабавно „ съживява “ клон на армията, към който през последните десетилетия се отнасяха с неуважение. Това е директна последица от събитията в Украйна. Как ще се промени американската войска?

Не гледай нагоре

Вече някогашният главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни призна, че е подготвял несполучливия пробив в Крим по „ учебниците на НАТО “. И упрекна съдружниците, че не са съумели да обезпечат в точния момент бойна авиация. Без това всяка атака е обречена на неуспех. В последна сметка актуалната западна идея допуска, че цялостното предимство във въздуха се реализира точно с авиацията.

Конфликтите от последните десетилетия потвърдиха това. Врагът, с който американската войска трябваше да се оправи, не можеше да опълчи нищо на американците в небето.

" Служих в армията 38 години и от самото начало на бойните полета в Ирак, Афганистан и Сирия в никакъв случай не ми се постановяваше да подвигам глава. Защото постоянно поддържахме предимство във въздуха ", означи в една от речите си военачалник Ричард Кларк, началник на командването на специфичните интервенции на Съединени американски щати.

Системите за Противовъздушна отбрана с дребен обхват, настоящи на челни позиции (по американската терминология - Противовъздушна отбрана с дребен обхват - ПВОМО), се оказаха ненужни. През 2004 година Съединени американски щати разполагат с 26 батальона ПВОМО. До 2020 година остават единствено девет. Освен това седем са част от Националната армия.

Следователно просто нямаше какво да споделят с Украйна. европейците също. И това, което беше останало от Съюз на съветските социалистически републики в Киев, беше съвсем изцяло унищожено. В резултат украинските въоръжени сили нападнаха въобще без „ чадър “.

На лов за „ Брадли “

От това се възползва съветската армейска авиация. Лятната акция на 2023 година стана кулминационната точка на хеликоптерите Ка-52 и противотанковите ракети „ Вихър-1 “. „ Алигаторите “ стреляха по техниката на НАТО като в стрелбище. Коефициентът на успеваемост доближи 0,9. Тоест един арсенал е изразходван за един „ Леопард “ или „ Брадли “. Това беше оценено в чужбина и през зимата Русия подписа огромен експортен контракт за доставка на авиационни противотанкови системи.

Очаква се до няколко месеца Киев да получи първите Ф-16 - не повече от шест самолета. Според специалистите бойните самолети няма да могат доста да трансформират обстановката на бойното поле. Главно тъй като Русия има една от най-мощната Противовъздушна отбрана в света.

Включително доста по-развити системи ПВОМО от американците, признава „ Уор Зоун “. Москва се отнася доста по-сериозно към този вид оръжие, тъй като в никакъв случай не е вярвала в концепцията за обезпечено владичество във въздуха, показват специалисти от това издание. Ключови образци са системите „ Тунгуска “, „ Тор “ и „ изключително страховитият ” „ Панцир-С1 “.

Пентагонът разбра, че опасността от небето се е върнала.

Операции против развити сили “

В края на февруари ведомството разгласява документ, озаглавен „ Трансформация на структурата на армията “.

„ Армията се пренасочва от интервенции за битка с бунтовниците и тероризъм към широкомащабни бойни интервенции против софтуерно напреднали военни сили “, се споделя в него.

Настоящата тактика за национална сигурност на Съединени американски щати показва Китай като „ главен съперник “ и отбелязва нуждата от „ въздържане на Русия “. Заплахите обаче не свършват дотук. Както демонстрираха събитията в Близкия изток - нахлуването на палестински бойци в Израел, обстрелът на американски бази в Сирия и Ирак, нападенията на хусите против търговски кораби - даже нередовните военни формирования получиха достъп до ефикасни прецизни оръжия: крилати ракети и дронове.

Сега Пентагонът желае да сътвори пет „ многоизмерни оперативни групи “  (МИОГ) с ракетни единици, в това число ХИМАРС и хиперзвукови оръжия. А също и с батальони за „ кибервойна “.

Рязко ще се ускори противовъздушната и противоракетната защита. Всяка МИОГ ще получи батальон за „ непряка противоогнева отбрана “ с оръжия с „ пай и междинен обхват “ против дронове, артилерия, минохвъргачни системи и крилати ракети.

Други клонове на армията, в това число силите за специфични интервенции, ще бъдат съкратени.

" Пентагонът закъсня "

Според „ Уор Зоун “, батальоните за противовъздушна отбрана/противоракетна защита ще бъдат оборудвани със системи „ Устойчив щит “. Основните муниции са ракети земя-въздух „ Сайдуиндър “.

Тези батальони ще включват и девет „ дребни контрабатерии против дронове “. Вероятно с прехващачи на дронове „ Койот “. По време на изпитването през 2021 година системата съгласно известията е унищожила рой от 10 дрона посредством „ некинетични средства “.

Освен това се възнамерява да се образуват четири спомагателни батальона за маневрена противовъздушна защита с дребен обсег  за обезвреждане на „ ниско равнище на закани - дронове, хеликоптери и самолети с закрепени крила “. Вече има две такива единици. Основното въоръжение е пускова установка с ракети „ Стингър “ въз основата на бронираната машина „ Страйкър “.

Има и 30-милиметрово автоматизирано оръдие, способно да изстрелва муниции с радиовзривател: те се детонират без кинетичен контакт, което доста покачва успеваемостта при битката с въздушни цели.

Може би в бъдеще лазерни и даже микровълнови системи ще бъдат конфигурирани на „ Страйкър “. Съдейки по отчетите, те се показаха доста добре в тестванията. Но не е ясно по какъв начин ще се окаже в действителни бойни условия.

Най-голямата грижа в Съединени американски щати са дроновете. Според западните наблюдаващи Пентагонът е доста просрочен с отговора на тази опасност. Американците нямат надеждна отбрана даже от евтини ръчно правени дронове. А те непрестанно се усъвършенстват, трансформират се безусловно всеки ден.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26999Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед16678Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед10562Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед7571Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед23115Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163696Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127585Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94941Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90458Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74330Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев40297Цола Драгойчева - Македония сред Тито и Димитров след 1944-та(Втора част)  Васил Проданов Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР