Пентагонът е обезпокоен, че гигантските кранове китайско производство, разположени в

...
Пентагонът е обезпокоен, че гигантските кранове китайско производство, разположени в
Коментари Харесай

„Уолстрийт Джърнъл“: Пентагонът подозира Китай в шпионаж чрез пристанищни кранове

Пентагонът е смутен, че гигантските кранове китайско произвеждане, ситуирани в американските пристанища в страната, могат да бъдат употребявани от Пекин като инструмент за наблюдаване и шпионаж, написа в. " Уолстрийт Джърнъл ".

Източници от Пентагона и организациите за национална сигурност оприличават пристанищните кранове на китайския производител ZPMC на троянски кон. Събеседниците на изданието настояват, че тези кранове разполагат със комплицирани датчици, които могат да записват и наблюдават произхода и местоназначението на контейнерите, напускащи или влизащи в Съединени американски щати. Например, някои пристанища се употребяват от Пентагона за изпращане на военни товари по целия свят.

Китайското посолство във Вашингтон съобщи пред вестника, че опасенията на Съединени американски щати от шпионски кранове са " подбудени от параноя ". Дипломатите считат, че теориите за китайската опасност единствено пречат на комерсиалното и икономическото съдействие сред страните и са в ущърб на самите Съединени щати.

В началото на 2023 година връзките сред Съединени американски щати и Китай още веднъж се утежниха, тъй като Вашингтон подозира Пекин в шпионаж. На 4 февруари китайски балон, който в продължение на дни летеше във въздушното пространство на Съединени американски щати, беше свален край крайбрежията на Южна Каролина. Белият дом съобщи, че балонът е бил оборудван с електронно разследващо съоръжение. КНР твърди, че балонът е бил употребен за метеорологични цели и инцидентно се е озовал на територията на Съединени американски щати, отклонявайки се от курса си.

На 10-12 февруари американските военни смъкнаха неидентифицирани летящи обекти, засечени край крайбрежията на Аляска, над територията Юкон в Канада и над езерото Хюрън в Мичиган. Пентагонът изясни, че е пренастроил радарната система, с цел да я направи по-чувствителна след откриването на китайския шпионски балон. По-късно Белият дом съобщи, че свалените обекти не съставляват опасност и не са свързани с китайската разследваща стратегия.

Източник Дир.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР