Пенсионните дружества започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии

...
Пенсионните дружества започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии
Коментари Харесай

Започна изплащането на вторите пенсии на родените след 1 януари 1960 година

Пенсионните сдружения започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии за навършилите обща възраст за обезпечени лица, родени след първи януари 1960 година.

Право да получават средства от партидите си обезпечените имат, когато навършат общата пенсионна възраст. Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване разясни:

" Единствено откакто човек е навършил възрастта. Не отчитаме и не въздейства върху правото на пенсиониране трудовият стаж по този начин, както е в първият дирек ".

Втората пенсия не се заплаща автоматизирано, става след подписване на контракт за избор на пенсионния артикул. Пожизнената пенсия е в няколко разновидността, от които обезпечения избира. При незадоволително средства изплащането се разсрочва, а при до 900 лв. парите се заплащат еднократно. Петкова посочи, годишно вторите пенсии се актуализират.

" Актуализацията на пенсиите минимум един път годишно е законов правилник ".

Формулата включва постигнатата рентабилност от средствата на хората, от която се изважда избраната техническа рента.

" Минимум 50 % от тази разлика, би могла да бъде и 100, наложително се употребява за актуализиране на пенсията ".

Освен, че пенсията се актуализира, тя може да бъде и преизчислявана, в случай че пенсионерът продължи да работи и да натрупа пари във фонда.

" Всеки човек самичък преценя, персонално, дали да добави тези новонатрупани пари, откакто се е пенсионирал, към фонда за погашение на пенсии. В подобен случай пенсията се преизчислява ", сподели Даниела Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР