Пенсионери протестираха пред Министерския съвет в сряда с искане за

...
Пенсионери протестираха пред Министерския съвет в сряда с искане за
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Пенсионери стачкуваха пред Министерския съвет в сряда с искане за преизчисляване на пенсиите и обезпечаване на европейско равнище

© Велко Ангелов 636.2 млн. лева са икономисали бизнесът и хората в България вследствие на употребявани данъчни преференции за 2017 година, демонстрира отчет на Министерството на финансите. Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху три текста от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, гласувани дефинитивно от Народното събрание на 10 октомври по предложение на депутати от ръководещите. С тях се основават благоприятни условия за скрита приватизация на компании от забранителния лист посредством апортиране на парцели и движимости в смесени сдружения, се споделя в претекстовете на ветото. Аналогични рецензии към закона се чуха още по време на гласуването му.

Правителството утвърди плана на Закона за хората с увреждания във типа, в който е препоръчан, а за реализацията му през идната година са планувани 486 млн. лева В плана остава противоречивото предложение да има квота от наети хора с увреждания в огромните компании, което не се утвърждава от работодатели и синдикати.

Бизнесът прикани за смяна в Кодекса на труда, с която да отпадне платеният годишен отпуск за времето на майчинството сред първата и втората година на детето. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели сега безпричинно се трансферира финансовата тежест върху работодателите.

Свят

Съединени американски щати възнамеряват три обособени търговски покупко-продажби с Европейски Съюз, Англия и Япония, като започването на договарянията ще отнеме няколко месеца, удостовери американският непрекъснат търговски представител Робърт Лайтхайзър

[Reuters] Поне 19 души са починали при пукотевица в лицей в Керч в анексирания от Русия Крим. Сочен за причинител е 18-годишният студент Владислав Росляков, който се е самоубил. Свидетели приказват за най-малко един гърмеж, породен от избухливо устройство. Руските проверяващи в началото дефинираха случилото се като " терористичен акт ", а по-късно го преквалифицираха като " всеобщо ликвидиране ".

Баварските избори доведоха до нови подозрения дали Меркел може да оцелее като немски канцлер, откакто гласоподавателите нанесоха удар по две от трите партии, съставляващи държавното управление. Резултатите от вота сочат най-лошото показване от 1950 година насам за Християнсоциалния съюз - баварският съдружник на Меркел, който от дълго време разполага с безусловно болшинство в провинцията и ръководи там през последните 60 години. Коалиционният сътрудник на Меркел – социалдемократите, също пострадаха, класирайки се пети.

Турски проверяващи претърсиха резиденцията на саудитския консул в Истанбул за улики по отношение на изгубването на саудитският публицист Джамал Хашоги. Анкара подозира, че Хашоги, който е критик на саудитските управляващи, е погубен в консулството на 2 октомври. Консулът, който отхвърля да знае какво се е случило с него, е отлетял за Рияд във вторник. Турската преса твърди, че гласът му се чува в хипотетичен запис на гибелта на Хашоги.

Канада стана втората страна след Уругвай, която легализира притежанието и използването на канабис с развлекателна цел

[Reuters]
Икономика

Министерството на финансите е изпратило на 8 октомври ревизираните проектопромени в банковото законодателство до ЕЦБ. Текстовете са нужни за участието на България в Банковия съюз. Разликите сред истинските и ревизираните текстове са доста, само че като цяло те са по-скоро механически. С това ведомството приема, че етапа за кандидатстване за така наречен механизъм на тясно съдействие с Франкфурт (вариантът за обединен контрол за страни отвън еврозоната) е завършена и се пристъпва към подготовката за участието.

Правителствените разноски за пенсии през идната година ще приближат 10 милиарда лева, което е с 5.6% над заложеното през 2018 година Минималните осигурителни прагове се покачват приблизително с 4.7% поради нарастването на минималната работна заплата от 510 до 560 лева Това са част от предложенията за промени в социалноосигурителната сфера, отразени в плана на бюджет на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2019 година Увеличението на оптималния застрахователен приход с 400 лева до 3000 лева от 1 януари също влезе в текстовете.

Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия във вторник. Промените получиха единомислеща поддръжка от синдикати и работодатели. В съпротива са представителите на Българска социалистическа партия поради липса на оценка на въздействието на промените на налога върху колите. Сред предложенията са въвеждането на " еко " детайл във формулата за пресмятане на налога върху коли и отпадането на задължението за издаване на служебни бележки от 2020 година

Бизнес
Ръководената от Дара Косровшахи софтуерна компания Uber може да доближи оценка от 120 милиарда $, пресмятат американските банки Morgan Stanley и Goldman Sachs. Uber има съглашение с японската SoftBank да излезе на борсата до края на 2019 година Предложената оценка е с към 50 милиарда $ повече от последната оценка на компанията отпреди 2 месеца

[Reuters]
България резервира 51-ото си място от 140 страни в Глобалния показател по конкурентоспособност на Световния стопански конгрес. Най-висока оценка страната получава за макроикономическата си непоклатимост, здравето на хората, инфраструктурата и въвеждането на осведомителни технологии. В съпоставяне с останалите страни България заема най-ниска позиция във връзка с финансовата система. След страната са три страни членки на Европейски Съюз - Румъния, Гърция и Хърватия, а водач за пръв път от 10 години са Съединени американски щати.

Над 15 хиляди души са заявили средномесечни приходи от над 8900 лева през 2017 година Общо платеният налог от тях е 450 млн. лева, което е близо 15% от налога върху приходите през предходната година. Тук влизат заплати, наеми и възнаграждения. Най-голямата група данъкоплатци са хората с заявен приход от 510 лева средномесечно, или размера на минималната работна заплата - 1.66 млн. души. Начисленият върху приходите им налог е 517 млн. лева Сделки и планове

Японската SEGA отваря софтуерен център в София през 2020 година
Студиото ще е за студио за QA - quality assurance, или софтуерно обезпечаване на качеството посредством тестване и разбор. Гейм разработчикът е решил да реалокира лондонското си звено в София, защото вижда България като европейски водач в създаването на IT решения. Все още не е ясно тъкмо какъв брой огромно ще е студиото и какъв брой инженери ще работят в него.

Държавната " Индустриални зони " търси реализатор на инфраструктурна поръчка за 70 млн. лева Средствата ще бъдат разпределени през идващите четири години за планиране и строителство на пътна и техническа инфраструктура за обекти в Божурище, Карлово, Кърджали, Суворово и плевенското село Телиш. Ориентировъчната дължина на улиците е едвам 20.9 км. С изключение на зоната в Божурище останалите места са неразвити, а ползата към тях е слаб.

Бизнесът в България към този момент може да кандидатства за ваучери от по 50 хиляди лева за излизане на борсата. Преди да подадат документи, компаниите би трябвало да си изберат капиталов медиатор с социална поръчка с облекчена процедура. Одобрените претенденти ще получават ваучери на правилото " първи по ред, първи по право ", а осребряването им ще става единствено при сполучлива емисия, т.е. в случай че компанията набере най-малко 500 хиляди лева на българската и задграничната борса.

Националната електрическа компания (НЕК) дава 50 млн. лева за защита на язовири и площадката на АЕЦ " Белене ". Договорите с определените охранителни компании ще са за 48 месеца и ще влязат в действие през август 2019 година Парите са с над 40% повече, в сравнение с компанията бе заделила за интервала 2015-2019 година Финансирането на поръчката ще бъде със лични средства на НЕК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР