Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е вече близо

...
Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е вече близо
Коментари Харесай

Добавката от 50 лв. лишава пенсионери от помощи за отопление?

Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е към този момент близо една година. Заради нея хората не могат да изпълнят условието за приход, с цел да получат помощите, алармира омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ доста хора, които ще вземат добавка от 50 лв., се тормозят, че ще прескочат прага за приемане на помощи за отопление.

" Изпратих рекомендация да се вземе, поради която има доста хора, които могат да прескочат линията ", съобщи омбудсманът.

Право на помощ за отопление имат хора и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявката, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп - или така наречен диференциран най-малък приход, който зависи от възрастта, фамилното състояние, здравословното положение, наличието/липсата на общуване и други. Той се дефинира като % от обезпечения най-малък приход за страната, който за тази година е 75 лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Изплащането на пенсиите и добавките за идващия месец ще бъ...

Размерът на месечната помощ е разликата сред диференцирания най-малък приход, както е избран по отношение на обстановката на съответния човек и неговия приход от предходния месец. Например в случай че живеете самичък и сте над 75 години, диференцираният най-малък приход за вашата обществена категория е 123,75 лв.. Ако вашият приход е 100 лв., месечната помощ е в размер на 23,75 лв..

Освен по прихода, тези хора би трябвало да дават отговор и на други условия - да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против прехрана и/или гледане, да не са пътували зад граница на лични разходи през последните 12 месеца, както и спестяванията на член от фамилията да не надвишават 500 лева

803 000 души получават пенсии под, сочи справката от Национален осигурителен институт, която омбудсманът е получила. " Изпратих рекомендация до обществения и финансовия министър с настояването да бъдат обновени пенсиите по този начин, че те въпреки всичко да надвишават линията на беднотия ", добави Ковачева.

Според нея системата е несправедлива по отношение на тези, които имат, само че нямат навършени години. " Съгласна съм, че до момента в който навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че в този момент до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е непочтено и дискриминационно ", съобщи Ковачева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР