Пенс се очаква да предупреди републиканците за „сирената на популизма“

...
Бившият вицепрезидент Майк Пенс в сряда ще призове партията си
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Майк Пенс в сряда ще призове партията си да се отвърне от това, което той описва като нарастваща заплаха от популизма, воден от неговия бивш шеф на Белия дом Доналд Тръмп и „неговите популистки последователи и имитатори“.

В реч, която ще бъде изнесена в Политическия институт на Ню Хемпшир в колежа Saint Anselm, Пенс се очаква да каже, че „републиканските гласоподаватели са изправени пред избор“ между консервативните принципи и нарастващото популистко движение в партията, според подготвените забележки.

В най-острия си език досега срещу крилото на Тръмп в Републиканската партия, Пенс е готов да каже, че популистите са заменили ограниченото правителство и традиционните ценности с „дневен ред, съединен от нищо друго освен от лични оплаквания и изпълнителско възмущение“.

 Президентът Доналд Тръмп отива на борда на Marine One на южната морава на Белия дом на 12 януари 2021 г. във Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп отива на борда на Marine One на южната морава на Белия дом на 12 януари 2021 г. във Вашингтон. Джералд Хърбърт/АП/ФАЙЛ

Речта на Пенс идва, докато той се бори за президентската номинация през 2024 г. на партия, много променена под влиянието на някогашния му партньор в Белия дом. В обръщението си Пенс ще се стреми да създаде повече светлина между това близко минало и неговите президентски стремежи.

„Когато Доналд Тръмп се кандидатира за президент през 2016 г., той обеща да управлява като консерватор. И заедно направихме точно това“, се очаква да каже Пенс в речта си в Ню Хемпшир. „Но той и неговите имитатори не дават такова обещание днес.“

Бившият вицепрезидент също ще каже, че Тръмп често звучи „като ехо“ на президента Джо Байдън и че Тръмп игнорира предстоящата дългова криза в САЩ, според подготвените забележки.

Пенс също е готов да призове други кандидати за президент на Републиканската партия в своя адрес. Той ще каже, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис „използва силата на държавата, за да накаже корпорациите за заемане на политическа позиция, с която той не е съгласен“ – препратка към спора на ДеСантис с Disney. Той също така ще определи технологичния предприемач Вивек Рамасвами, който се издигна в социологическите проучвания през последните седмици, като „едно от популистките протежета на бившия президент“.

Пенс ще твърди в забележките си, че популизмът и консерватизмът са две конкуриращи се визии за бъдещето на Републиканската партия – и че републиканците през 2024 г. трябва да отхвърлят популизма, ако искат да бъдат партия на Конституцията.

Обръщението на Пенс, озаглавено „Популизъм срещу консерватизъм: Времето на републиканците за избор“, е обратна връзка към ключовата реч на Роналд Рейгън от 1964 г. в подкрепа на кандидатурата на Бари Голдуотър за президент. Пенс се моделира като Великия комуникатор и цитира покойния консервативен президент като причина да напусне Демократическата партия като млад. Вторият президентски дебат на Републиканската партия се очаква да се проведе в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Калифорния по-късно този месец.

Докато Пенс е засягал подобни теми и преди, заглавието на речта му отразява „инфлексната точка“ за Републиканската партия, казаха неговите съветници във вторник в разговор с репортери преди неговото обръщение, предупреждавайки, че ако партията избере кандидат за президент, който подкрепя тези „ безпринципни“ популистки идеи, това може да коства на републиканците Белия дом и да повлияе на надпреварите с по-малко гласове. Пенс ще твърди в речта си, че консерватизмът и популизмът са „непреодолими“, следователно републиканците трябва да изберат своите основни принципи на ограничено управление и конституция.

Републиканските кандидати за президент бившият вицепрезидент Майк Пенс, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами участват в първия дебат от първичния сезон на Републиканската партия, организиран от FOX News на форума Fiserv на 23 август 2023 г. в Милуоки, Уисконсин. Републиканските кандидати за президент, бившият вицепрезидент Майк Пенс, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами участват в първия дебат от първичния сезон на Републиканската партия, организиран от FOX News на форума Fiserv на 23 август 2023 г. в Милуоки, Уисконсин. Win McNamee/Getty Images

Неговите съветници предупредиха, че забележките на Пенс не са насочени само към Тръмп или Рамасвами, с които Пенс се караше на първия президентски дебат на Републиканската партия в Милуоки относно политическия опит и техните визии за нацията, твърдейки, че това би било „твърде малка интерпретация“ на Речта на Пенс.

Разногласията в дебата между Пенс, 64, и Рамасвами, 38, бяха емблематични за поколенческо и идеологическо разделение в партията. След дебата Пенс продължи да критикува Рамасвами по време на кампанията в Ню Хемпшир, като се прицели в изолационисткия подход „Америка на първо място 2.0“ към външната политика на бизнесмена от Охайо.

Преди речта съветниците на Пенс също споменаха сенатора от Южна Каролина Тим Скот и бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, наричайки ги кандидати, които се позиционират като традиционни консерватори, но които поддържат популистки възгледи.

„Което може да е още по-опасно, защото изглежда като угодничество“, каза съветник на Пенс по време на разговора с репортери във вторник.

Запитани как са се справили с антипопулисткото послание на Пенс, след като е работил с Тръмп, който постави началото на нова вълна от популизъм, съветниците казаха, че Тръмп е управлявал като консерватор и това, че Пенс е негов вицепрезидент, му е помогнало да управлява администрацията в това отношение посока. Съветниците на Пенс казаха, че Тръмп, който оказа натиск върху своя вицепрезидент да отхвърли резултатите от изборите през 2020 г. и който е изправен пред федерални обвинения за опита си да отмени това поражение, днес „не се кандидатира като консерватор“.

Майк Пенс . Майк Пенс. Жаклин Мартин/AP

Пенс ще твърди в сряда, че настоящият курс, воден от популисти, може да доведе до път, при който „уместността на нашата партия ще бъде ограничена до историческите книги“, според подготвените забележки.

„Може да продължи да съществува по някакъв популистки начин, но тогава наистина ще бъде, в жесток обрат, републикански само по име“, се очаква да каже той.

Съветниците на Пенс казаха, че бившият вицепрезидент е подхождал към речта, съзнавайки, че привлекателността на популизма нараства, „не само в тази надпревара за президент, но и в залите на Конгреса и в някои от водещите институции на нашето консервативно движение“.

Докато последното проучване на CNN показва, че Тръмп има убедителна преднина пред останалата част от републиканското поле, съветниците на Пенс твърдят, че речта на консервативните принципи не идва твърде късно.

В момента се води „важна битка за бъдещето на нашата партия и, честно казано, за бъдещето на нашата нация“, казаха те.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР