Пенчо Славейков и Мара Белчева са сред най-известните и обсъждани

...
Пенчо Славейков и Мара Белчева са сред най-известните и обсъждани
Коментари Харесай

Издават любовните писма на Пенчо Славейков до Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева са измежду най-известните и обсъждани двойки в българския културен живот от началото на XX век. Творци с необятен мироглед, които нямат податливост да се придържат сляпо към престижите или да гледат безрезервно на откритите порядки. Видни интелектуалци, отдали се на идеята да въздигнат родната литература до нови небеса. Без подозрение, те са измежду най-изтъкнатите представители на националния хайлайф.

Това описват от съдружие „ Българска история ", които при започване на седмицата издадоха книга, събираща на едно място писмата на Славейков до неговата изгора.

В първокласния том са поместени десетки кореспонденции с най-ранна дата 1903 година и най-късна - 1911 година, директно преди гибелта на бележития стихотворец. Запазен е достоверният език на създателя, нанесени са само промени, засягащи актуалните граматични правила, акцентират издателите.

Писмата на Пенчо Славейков са оповестени за първи път от самата Мара Белчева. Те съответстват с най-продуктивния интервал в креативната му кариера, когато той разгласява сборника с лирически миниатюри „ Сън за благополучие " (1906 г.), ново издание на сборника „ Епически песни " (1907 г.), антологията „ На острова на блажените " (1910 г.), шедьовъра „ Кървава ария " (макар и незавършена), а малко преди гибелта си е номиниран за Нобелова премия от Алфред Йенсен, допълват още от „ Българска история ".

Книгата към този момент може да бъде открита в електронния магазин BULGARIANHISTORY.SHOP, както и в по-добрите книжарници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР