Пеле възхити целия свят още на 17 години, когато ликува

...
Пеле възхити целия свят още на 17 години, когато ликува
Коментари Харесай

Пеле сложи короната още на 17 години, вкара 1283 гола

Пеле възхити целия свят още на 17 години, когато ликува като международен първенец с отбора на Бразилия на Мондиал 1958 в Швеция. Това е и първото международно състезание,  излъчено с живи телевизионни излъчвания. Там към момента магьосникът е прекомерно нежен, само че всички започнят блестящата му усмивка. 

Много скоро Пеле към този момент е одобряван като събитие.

Изключително атлетичен, само че и с необикновен футболен разсъдък, той прави невероятни неща. От финтове и прехвърлящи удари до задни ножици или топовни изстрели от директни свободни удари с външната част на крайници. Пеле и неговият бразилски Сантос обикалят Европа за демонстративни мачове, събирайки тълпи почитатели, жадни да видят магьосника с номер 10.

Той е първата суперзвезда, разпознаваема от всеки футболен почитател по света. И то в години без интернет, без обществени мрежи и хиляди телевизионни канали, излъчващи на практика всичко и отвред.

Кратки филмчета за него предхождат прожекции на шлагерите на епохата в киносалоните - в Европа и Америка. Канят го на събития в Париж и Лондон, даже без да има мачове. Той е международна звезда.

Пеле вкарва 1283 гола в 1366 мача, съгласно формалните данни. Някои от тях са шедьоври, които те оставят със зяпнала уста и през днешния ден. За Бразилия има 77 попадения в 92 дуела.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР