Пекин засили предупрежденията по адрес на Индия във връзка със

...
Пекин засили предупрежденията по адрес на Индия във връзка със
Коментари Харесай

Индия да не ни тества, предупреди Китай

Пекин ускори предизвестията по адрес на Индия във връзка със противоречив граничен регион, оповестява АП.

Китай прикани индийските бойци да се отдръпват от противоречив район в Хималаите, където азиатският колос споделя граница с Индия и Бутан. Пекин акцентира, че " въздържането си има своите граници ", като в това време организира бойни учения в Тибет.

През юни индийски бойци влязоха в региона на платото Доклам, откакто Бутан, съдружник на Ню Делхи, се оплака, че китайските военни строят път на територията на дребната страна.

Пекин твърди, че Доклам се намира в Тибет и че граничният спор сред Китай и Бутан няма нищо общо с Индия. Комунистическата страна упорства индийските войски да се изтеглят преди да стартират каквито и да е било диалози.

Днес Китайската централна телевизия излъчи видео, на което армейски подразделения организират бойни стрелби в Тибет. Телевизията разясни, че войските упражняват от три месеца.

Според АП наподобява, че това е опит за увеличение на натиска върху Индия след острите мнения на външното, военното министерство и на медиите тази седмица.

" Китай разгласи доста ясно, че няма място за договаряния и единственото решение е безусловното и неотложно евакуиране на индийските войски от района ", означи в коментар " Синхуа ".

Ако Китай в този момент се отдръпне, в бъдеще Индия може да сътвори повече проблеми, добавя медията.

Вчера представител на военното министерство съобщи, че до момента в който китайските въоръжени сили демонстрират " благосклонност на лимита " и " високо равнище на въздържаност ", " въздържането си има своите граници ".

" Нито една страна не би трябвало да подценява увереността и качествата на китайските сили за запазване на мира и тяхната решителност и мощна воля за отбрана на националния суверенитет, сигурност и ползи ", добави представителят.

Китай и Бутан водят договаряния за граничния спор още от 80-те години на ХХ век.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР