Пекин. Според Държавното статистическо управление, брутният вътрешен продукт (БВП) на

...
Пекин. Според Държавното статистическо управление, брутният вътрешен продукт (БВП) на
Коментари Харесай

CINIC : За 18 години Китай увеличи своя БВП 10 пъти! БВП на Русия съответства на БВП на провинция Кантон? Ами САЩ?

Пекин. Според Държавното статистическо ръководство, брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай през първото тримесечие на 2019 година се е нараснал с 6,4% спрямо предходната година и не се е трансформирал във връзка с четвъртото тримесечие на предходната година, което подхожда на прогнозите и е добър индикатор. Преди това се говореше, че темповете на растежа на Брутният вътрешен продукт през първата половина на предходната година би трябвало да са 6,4-6,5%. В същото време се оповестява, че 17 организации са планували растеж на Брутният вътрешен продукт на равнище 6,3% през второто тримесечие, оптималната прогноза беше 6,4%, а минималната – 6,2%, написа китайското издание CINIC (China Internet Network Information Center - административна организация, отговаряща за въпросите на интернет при Министерството на промишлеността и осведомителните технологии на Китайската национална република) в материал, показан без редакторска интервенция.
Според отчета, макар че през първата половина на 2019 година растежът на Брутният вътрешен продукт на Китай падна до нов най-малко през последните години - 6,3% - все пак, спрямо други страни, тази цифра е към момента доста висока и е една от първите в света.
Освен това, съгласно откритата информация на Световната банка, през 2000 година Брутният вътрешен продукт на Китай е 1,21 трилиона $ и съгласно този индикатор страната е на шесто място в света. Преди него бяха още четири страни с мощни стопански системи: Съединени американски щати, Япония, Германия и Англия. Струва си да се каже, че през 2000 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати беше 10 трилиона $.
През последните 18 години Брутният вътрешен продукт на Китай набъбна до 13,608 трилиона $, което е нарастване с 12,398 трилиона $ спрямо 2000 година. И в процентно изражение се усили с 1024,6%, т.е. 10 пъти. Това е най-високият ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт в историята на човечеството. Заслужава да се означи, че на Съединени американски щати бяха нужни 40 години, с цел да покачат Брутният вътрешен продукт от малко над 1 милиард до 13 милиарда $. А какво ще кажете за Русия?

Брутният вътрешен продукт на Русия подхожда на Брутният вътрешен продукт на китайската провинция Гуандун (Кантон)?

Руският Брутният вътрешен продукт е невисок, през 2018 година той възлиза на 1.658 милиарда $, което е по-малко от една десета от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати. Според валутния курс, изчислен в щатски долари, Брутният вътрешен продукт на Русия е малко по-голям от този на провинция Гуандун (Кантон) в Китай. Подобна система за пресмятане на Брутният вътрешен продукт според от валутния курс има своите дефекти, защото не разрешава да се оцени изцяло действителното икономическо състояние на страната.
Освен това популацията на Русия е почти 140 милиона души. По този индикатор Русия е на девето място в света. В международен мащаб има 13 страни с население над 100 милиона, пет страни с население над 200 милиона и две страни с население над 300 милиона.
Въпреки това измежду страните с население от 100 до 200 милиона Русия е на шесто място и е незабавно след Япония. Всички останали страни имат по-малко население от Русия. Ако съпоставим с тях, съветската стопанска система е в действителност мощна, като се има поради, че през последните 18 години съветската стопанска система неведнъж беше в положение на рецесия. Изглежда обаче, че развитите страни не се опасяват от рецесии.

Каква е обстановката с Брутният вътрешен продукт в развитата Америка?

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през последните години
Всички знаят, че сега Съединени американски щати имат най-силната стопанска система в света. От края на 19 век Брутният вътрешен продукт на Америка е по-висок от този на Англия и през 124 година тя поддържа статута на страната с най-силна стопанска система. Към 2017 година общият стопански размер на Съединените щати е бил почти една пета от целия свят.
Преди 18 години общият стопански размер на Китай беше 1,025 милиарда $, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати беше 1,21 трилиона $, което е 10 пъти повече от китайския. Към 2018 година обаче общият размер на американската стопанска система набъбна до 20.494 трилиона $, което е нарастване от 10,244 трилиона $. В допълнение, темпът на напредък на американската стопанска система остава същият и възлиза на 2,9%, което е един от най-високите темпове в света измежду развитите страни.
Въпреки че темпът на напредък на американската стопанска система не е толкоз висок, колкото този на Китай, поради впечатляващите си първични числа, Америка към момента не е съумяла да ги удвои – и това в действителност не е елементарно.
Освен това през 2018 година Брутният вътрешен продукт на Китай доближи 66,4% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, което е 2,74 пъти повече от Брутният вътрешен продукт на Япония и този растеж се вижда с просто око. Ако Китай продължи в същия дух, до 2030 година той ще може да настигне Съединените щати във връзка с общия стопански размер, ставайки първи по този индикатор.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР