Пекин. САЩ не могат да отрежат Хонконг от света, пише

...
Пекин. САЩ не могат да отрежат Хонконг от света, пише
Коментари Харесай

Global Times : САЩ не могат да отрежат Хонконг от света

Пекин. Съединени американски щати не могат да отрежат Хонконг от света, написа китайското англоезично издание Global Times
След като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа така наречен Хонконгски закон за правата на индивида и демокрацията от 2019 година, някои американски политици, които са подстрекавали акта, вълнуващо насочат фанатични забележки към обществените медии, а някои западни медии също вземат участие в този хор. Някои хора в Съединени американски щати и други западни страни са били надълбоко заблудени в тази идеологическа гняв. Тяхната цел не е единствено Хонконг. Те се пробват да създадат Хонконг пешка, с цел да съдържат китайския континент.

Китайското публично мнение като цяло е устойчиво и умерено. Китайците поддържат отговора на централното държавно управление за такава сериозна интервенция във вътрешните работи на Китай, предупреждавайки Съединени американски щати, че този ход води единствено до задънена улица.

Спокойствието идва от ясното схващане на китайците за историята и бъдещето на Хонконг и огромната мощ на Китай, което прави невероятно Хонконг да бъде пешка на Съединени американски щати или Запада. Ако някои американски политици упорстват да вървят към задънена улица, те ще съсипят американските ползи в града. Въпреки че това може да докара до известни проблеми в развиването на Китай, това в никакъв случай не може да попречи на Китай да се развива.

Принципът " една страна, две системи " освен е в сходство с ползите на континенталната част и на Хонконг, само че също по този начин свързва Китай със Запада и със света. Това беше опит и старания на всички страни да доближат обстановка, от която да завоюват и двете страни при релативно изолираното положение на континента по това време. Съдейки по развиването на Хонконг и настоящия му световен статус, напъните са били сполучливи. Взаимодействието сред континенталната част и Хонконг е по-тясно, а връзката им със света е по-широка. Развитието на световните финанси, стопанска система и търговия се нуждае от такава връзка.

Изключително ирационално е Съединени американски щати да одобряват сходен закон. Съединени американски щати също ще бъдат губещи и и няма да изгубят по-малко от Китай. Според Службата за научни проучвания в Конгреса Съединени американски щати са имали максимален търговски остатък с Хонконг през 2018 година - 31,1 милиарда $. Около 290 американски компании имат районни централи в Хонконг, а други 434 - районни офиси. Това значи, че Съединени американски щати имат действителни ползи в Хонконг.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР