ПЕКИН (Ройтерс) - Президентът на Китай Си Дзинпин се срещна

...
ПЕКИН (Ройтерс) - Президентът на Китай Си Дзинпин се срещна
Коментари Харесай

Президентът на Китай Си Дзинпин се среща с кубинския премиер Мареро в Пекин

ПЕКИН (Ройтерс) - Президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с кубинския министър председател Мануел Мареро в Народната зала в Пекин в понеделник, оповестиха китайските държавни медии ден по-късно кубинският водач подписа документи за съдействие със заместника на Си на търговски панаир.

Посещението на Мареро идва в миг, когато стопанската система на Куба, която е мощно подвластна от храни, горива и различен импорт, е покрай колапс на фона на над 50% спад в приходите от експорт, които са нужни за закупуване на импорт. Кубинското държавно управление упреква глобите на Съединени американски щати и Коронавирус за икономическия спад.

„ Китай ще продължи твърдо да поддържа кубинския народ, да се опълчва на задграничната интервенция и ембаргото и да пази националния суверенитет и достолепие (на Куба), “ Си сподели, съгласно държавните медии.

Мареро беше измежду задгранични високопоставени лица, присъстващи на церемонията по откриването на Международното ревю за импорт (CIIE) в неделя в Шанхай, едноседмичен търговски панаир, където страни и компании постоянно подписват покупко-продажби, във втората по величина стопанска система в света, купувайки повече от техните артикули.

След среща сред Мареро и китайския министър председател Ли Цян в коридорите на CIIE, китайски и кубински публични лица подписаха няколко неуточнени документа за съдействие, съгласно оповестяват държавните медии.

„ Надяваме се, че Куба ще продължи да употребява добре значимата платформа на CIIE, с цел да показа повече от своите артикули на китайския пазар “, сподели Си пред Marrero в понеделник.

Кубински публични лица постоянно възхваляват връзките с Китай като „ изключителни “ или „ исторически “, а президентът Мигел Диас-Канел сподели на китайския Си в коридорите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург през август, че връзките са „ на всички времена високо ".

Но анализаторите се съмняват, че Китай може да развие връзките си с дипломатически изолирания остров доста по-напред или да направи нещо доста, с цел да го поддържа, не на последно място тъй като на Куба й липсват средства да изплати всевъзможни заеми, които Китай може да е подготвен разшири.

Все отново поддръжката за Куба може да извлече обилни стратегически и дипломатически дивиденти за Китай.

През юни в отчет се твърди, че Китай е постигнал договорка с Куба за основаване на електронно оборудване за подслушване на остров, на към 100 благи от американския щат Флорида. Китай отхвърли отчета като погрешен.

(Докладване от Джо Кеш; Редактиране от Робърт Бирсел и Бернадет Баум)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР