Пекин отрече съобщенията, според които Русия е поискала от китайското

...
Пекин отрече съобщенията, според които Русия е поискала от китайското
Коментари Харесай

Искала ли е Русия помощ от Китай? Пекин обвинява Вашингтон в „дезинформация“

Пекин отхвърли известията, съгласно които Русия е поискала от китайското държавно управление военна и икономическа помощ след началото на войната в Украйна.
Това заяви FAZ по информации от DPA и AFP.
„ Напоследък Съединени американски щати непрестанно популяризират дезинформация против Китай. Това е злонамерено ", сподели представител на китайското външно министерство в понеделник. Китай постоянно е играл градивна роля в насърчаването на мирните договаряния. Говорител на китайското посолство във Вашингтон по-рано разяснява, че " в никакъв случай не е чувал " за съветската молба за помощ.

Кремъл също отхвърли информацията. Според представителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков Русия не е поискала военна поддръжка от Китай. Страната разполагала с задоволително лична ударна мощност, тъй че да извършва задачите си в точния момент и в цялостен размер.

Американски медии - Washington Post, New York Times и Financial Times, оповестиха в неделя, че Русия е поискала от Китай военна помощ, като се позоваха на неназовани представители на американското държавно управление. Те не дават информация какви оръжия или муниции Москва се надява да получи от Пекин. Също по този начин остана неразбираемо по какъв начин или дали Китай е дал отговор на запитванията. В изявленията се споделя обаче, че Русия е поискала и икономическа поддръжка, с цел да ограничи въздействието на наложените наказания.

Пекин неведнъж отхвърли да осъди Русия за войната в Украйна. Приятелството с Москва било „ доста крепко “. Освен това Китай неведнъж подлага на критика разширението на НАТО на изток, което Русия уточни като една от аргументите за войната. В същото време Пекин изрази подготвеност да посредничи във войната.
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан предизвести Пекин в неделя, че Вашингтон ще „ следи деликатно “ дали и по какъв начин Китай поддържа Русия. „ Ние сме загрижени и казахме на Пекин, че няма да стоим безучастни, до момента в който която и да е страна компенсира Русия за загубите от стопански наказания, сподели той пред CNN.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР