Печеното за вечеря може да съдържа над 230 000 микрочастици

...
Печеното за вечеря може да съдържа над 230 000 микрочастици
Коментари Харесай

Печеното за вечеря може да съдържа над 230 000 микрочастици пластмаса

Печеното за вечеря може да съдържа над 230 000 микрочастици пластмаса , заяви уеб сайтът на „ Дейли мейл “. Според учените яденето на тази храна всеки ден може да се равнява на поглъщането на две найлонови торбички годишно.

Изследването е извършено от екип на университета в Портсмут.

Микрочастиците пластмаса са с дължина, по-малка от 5 мм. За да ревизират по какъв начин пластмасата си намира път към храната, репортерът на предаването „ Добро утро, Британия “ Мишел Морисън и нейните деца подготвят две идентични ястия за вечеря, включващи печено пиле, картофи, моркови, броколи и Йоркширски пудинг.

Първото ядене е приготвено от артикули, опаковани в пластмаса. Продуктите, употребявани за второто, не са били опаковани. Резултатът демонстрира, че ястието, за което са употребявани опаковани артикули , съдържа седем пъти повече микрочастици пластмаса спрямо другото.

Според учените опаковките са най-лесният път, по който пластмасата влиза в човешкото тяло . Продуктите, които не са авансово опаковани в пластмаса, са с 37 % по-евтини.

Д-р Фей Кусейро , специалист по замърсяването на околната среда от университета в Портсмут, сподели, че с изключение на опаковките, другите способи за попадане на пластмаса в храната на индивида е посредством почвата в растителната храна и посредством пашата на животните в месната. Във въздуха също се съдържат микрочастици пластмаса. Пластмасата може да попадне в организма и посредством някои съдове за готвене.

Д-р Кусейро изясни, че нормално наличието на пластмаса в храната се изследва в лабораторни условия. Сега, посредством опита с печеното за вечеря, приготвено в елементарна кухня, излиза наяве, че пластмасата прониква в храната по едно и също време през продуктите, опаковките, въздуха и съдовете.

Изследването демонстрира и че хората гълтам много по-малко микрочастици, когато не употребяват опаковки.

Професор Шаи Себастиан , гастроентеролог в университетската болница в Хъл, добави, че „ ключът е да разберем какво предизвиква пластмасата на тялото. “ Депутатът от Консервативната партия Алберто Коста, ръководител на парламентарната група за микропластмаса на всички партии, сподели, че към момента не е ясно какъв резултат предизвиква пластмасата в организма , само че всички нови проучвания по този въпрос са добре пристигнали.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР