Печалбите от износ на руски петрол от продажби в България

...
Печалбите от износ на руски петрол от продажби в България
Коментари Харесай

„Политико“: България внася руски петрол на завишени цени, Москва е спечелила 430 млн. евро

Печалбите от експорт на съветски нефт от продажби в България сред август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – са събрали към 430 милиона евро директни налози за Кремъл.

В началото на август български чиновници видяха нещо, за което не бяха сигурни дали е законно. Барели съветски нефт пристигаха в страната на цена над лимита от 60 $, който съдружниците одобриха, с цел да лишат Москва от сериозни доходи за войната й в Украйна. България беше в необикновена позиция измежду своите сътрудници. Беше й обещано изключение от глобите на Европейския съюз, забраняващи вноса на множеството съветски нефт, сякаш с цел да се подсигурява, че страната няма да се сблъска с изострен енергиен дефицит, макар че по-широката политика на Европейски Съюз имаше за цел да смаже основната парична артерия на Русия след пълномащабното й нахлуване над Киев.

Но можеше ли България към момента да внася съветски нефт, в случай че беше над горната цена? Митническите чиновници в София желаеха да знаят сигурно, тъй че се обърнаха към чиновници на Европейски Съюз с молба за „ обяснение “, съгласно частен продан на имейли от 4 август и забелязан от " Политико ".

Отговорът, който получават: " Нека влезе ".

„ Не е належащо суровият нефт, импортиран въз основа на тези дерогации, да бъде 60 $ за барел или под тази цена “, се споделя още в позицията на Европейски Съюз.

Получавайки зелена светлина, България продължи да внася съветски недопечен нефт извънредно над ценовата граница от август до октомври, съгласно поверителни митнически данни, с които " Политико " се срещна. Доставките са на стойност към 640 милиона евро, съгласно калкулации на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA). Парите са отишли в съветските енергийни компании, които заплащат налозите, помагайки за пълненето на военния бюджет на Кремъл.

Разликата в глобите е емблематична за по-широките дефекти, които разядоха опита на Европейски Съюз да спре милиардите, които Русия печели от износа на сила. Приблизително година след приемането на първичните наказания законовите малки врати се съчетаха с неприятно правоприлагане и паралелна търговия, с цел да поддържат потока на приходите от изкопаеми горива на Москва и да изхранят съвсем половината от гладния за война бюджет на Владимир Путин.

Руският нефт евентуално се трансформира в гориво в Европа по нови направления. Правоприлагането в целия континент е разпръснато и разчита на спорни данни. И цялостен нов черен пазар се появи, с цел да застрахова, изпраща и укрива горивото на Русия, до момента в който пътува по света.

С други думи, глобите не са приложени дейно. Печалбите на Русия от експорт на нефт са спаднали единствено с 14% след налагането на рестриктивните мерки. А през октомври приходите на Русия от изкопаеми горива доближиха 18-месечен връх.

Приходите на Русия от експорт на изкомаепи горива се възвръщат

Международните наказания и таванът на цените на петрола в началото понижиха приходите от експорт на изкопаеми горива на Русия. Печалбите обаче се покачиха още веднъж през втората половина на годината заради способността на Русия да намира нови пазари, компликациите при използването и заобикалянето на глобите. Приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива са приблизително милиони евро дневно по месец.

Изглежда също, че Европейски Съюз няма мотивация направи доста по въпроса. Последният пакет от наказания на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде финализиран на срещата на върха на водачите тази седмица, е концентриран най-много върху административни промени, които съгласно специалисти няма да създадат доста за ограничение на необятно публикуваното укриване на съветските облаги. Липсват старания за по-нататъшно понижаване на тавана на цената на петрола.

„ Целият механизъм за наказания работи единствено в случай че продължавате да приемате постоянно решения, които затварят малките врати и постановат нови наказания “, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба по тематиката. „ Всеки артист в света има способността да се приспособява ", добави той.

Българското недовиждане

Причината зад малката врата в ценовата горна граница в България евентуално е чиновнически пропуск.

Когато Европейски Съюз вписа горната граница на цените на страните от Г-7 в закон, чиновници категорично не разрешиха на корабните компании и застрахователните компании в Европейски Съюз да търгуват с съветски нефт над прага от 60 $ към страни отвън Европейски Съюз. Целта беше да се понижат приходите на Кремъл, като в същото време се поддържат постоянни международните петролни потоци.

Но чиновниците в никакъв случай не са се замисляли да наложат сходни правила върху доставките до страните от Европейски Съюз, частично тъй като същия ден Брюксел забрани вноса на съветски недопечен нефт по море, като се изключи България.

Задната малка врата значи милиони спомагателни доходи за Москва. Според CREA облагите от експорт на съветски нефт от продажби в България сред август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – са събрали към 430 милиона евро директни налози за Кремъл. Всички доставки с съветски генезис, доставени през това време - на цени сред 69 и 89 $ за барел - разчитаха на западна помощ, в това число от гръцки корабни оператори и английски и норвежки застрахователи. И всичко това е механически законно.

Ситуацията „ разкрива, че България е помогнала на Русия да се възползва от тази очевидна малка врата, с цел да максимизира бюджетните доходи на Кремъл от тези продажби на нефт без забележими изгоди за българските консуматори “, сподели Мартин Владимиров, старши анализатор в основания в София мозъчен концерн Център за проучване на демокрацията (ЦИД), който изследва въпроса.

По-общо казано, освобождението на България от съветската петролна възбрана изпълни джобовете както на най-голямата съветска частна петролна компания Лукойл, която господства българското произвеждане на горива с разрастващата се черноморска рафинерия, по този начин и на самия Кремъл.

Вносът на недопечен нефт на Лукойл в България донесе над 2 милиарда евро доходи от експорт за Русия, откогато глобите влязоха в действие през февруари, съгласно нов разбор на CREA и ЦИД. Кремъл е спечелил 1 милиард евро от директните налози от продажбите, разкри " Политико " предишния месец.

Сега има възходящ напън да се поправят тези пукнатини за правене на пари. България измести крайния период за отвод от съветски нефт до март.

Кирил Петков, някогашният министър-председател, който управлява една от двете партии, контролиращи сегашната ръководеща коалиция в България, сподели пред изданието, че заобиколното решение за ограничение на цените би трябвало „ безусловно “ също да бъде закрито. Той даде обещание да окаже напън върху държавното управление и да изиска от Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз в Брюксел, да направи това, като в същото време настоя, че България форсира напъните си да се отърси от съветските енергийни връзки, за разлика от околните страни като Словакия.

„ Не харесваме малката врата от 60 $, която беше основана от дерогацията на Европейската комисия “, сподели Петков. " Ние не желаеме Путин да получава евро, което не му се постанова. "

Българският случай „ акцентира една от многото малки врати, които вършат глобите по-малко ефикасни за понижаване на съветските доходи от експорт, употребявани за финансиране на военната каса на Кремъл “, съгласно Исак Леви, който управлява екипа Русия-Европа на CREA.

Министерството на финансите на България и Лукойл не дадоха отговор на настояванията за коментар.

Основно предизвикателство е неприятният мониторинг и правоприлагане. През октомври отчет, поръчан от Европейския парламент, откри, че използването на глобите на Европейски Съюз е „ разпръснато “ в над 160 локални управляващи, до момента в който столиците имат „ разнообразни системи за използване “, които включват „ огромни несъответствия “ в наказванията за нарушавания. Дори тези, които вземат участие в превозването на нефт, получават единствено стеснен достъп до информация за покупко-продажбите, съгласно Виктор Катона, основен анализатор на суровия нефт във компанията за пазарно разузнаване Kpler.

Застрахователите, да вземем за пример, разчитат на един единствен документ от компании, които купуват и продават петролни товари, обещавайки продажбата да не е над 60 $ за барел, което се равнява на „ декларация за религия “, сподели той.

Предстоящият 12-ти пакет от наказания на Европейски Съюз се пробва да преодолее този проблем с нови правила, принуждаващи търговците фактически да разказват съответните разноски. Целта е да се попречи на купувачите да купуват съветски нефт над лимита и по-късно да скрият спомагателните разноски като застраховка или транспортни такси. Но малко на брой в промишлеността имат огромни очаквания, че добавената документи ще спре заобиколното решение.

Няколко страни от Европейски Съюз с огромни корабни промишлености също не са склонни да затегнат тавана на цените, което прави нещата още по-трудни. По време на последния кръг от наказания Кипър, Малта и Гърция още веднъж показаха угриженост по отношение на апелите за усилване на рестриктивните мерки, съгласно двама дипломати от Европейски Съюз, на които като на други в историята е предоставена анонимност, с цел да приказват свободно.

Руия търси артернативи на европейските превозвачи

Компаниите, подчинени на тавана на цените на Европейски Съюз и Г-7, имат право да дават превоз и застраховка на съветски недопечен нефт и петролни артикули единствено в случай че тези артикули се продават под лимита.

От декември 2022 година Русия употребява западни снабдители все по-рядко за доставка на недопечен нефт, само че остава подвластен от тези компании за близо 60% от своите доставки на петролни артикули.

Дипломат от огромна морска страна от Европейски Съюз акцентира, че по-строгите наказания единствено ще накарат Русия да употребява повече незападни оператори за транспорт на нефт. Дипломатът твърди, че фокусът би трябвало да бъде върху разширението на страните, които се придържат към тавана на цените. В момента Г-7, Европейски Съюз и Австралия са включени.

„ Би било неуместно да се упорства за таван на цените, а по-късно други корабни регистри да не го съблюдават, тъй като не са членове на Европейски Съюз “, сподели дипломатът и добави, че „ всичко, което ще се реализира, е цялостното заличаване на корабната промишленост ", добави той.

Междувременно страните от Европейски Съюз към момента разрешават на съветски петролни товари да пресичат техните води.

Проучване на CREA откри, че 822 кораба, транспортиращи московския недопечен нефт, са трансферирали товара си на различен транспортен съд в териториални води на Европейски Съюз - множеството в гръцки, само че също и малтийски, испански, румънски и италиански води - откогато петролните наказания започнаха предишния декември. Обемите са еквивалентни на 400 000 барела дневно.

Говорител на Комисията отбрани глобите на Европейски Съюз, отбелязвайки, че Русия е била принудена да похарчи „ милиарди долари “, с цел да се приспособява към новата действителност, в това число за нови танкери и своята инфраструктура за рандеман и експорт на нефт, защото западното търсене е намаляло. Това е предизвикало „ съществени и продължаващи стопански и политически последствия “, сподели представителят. CREA откри, че ограничаването на цените на петрола е лишило Кремъл от 34 милиарда евро доходи от експорт, което се равнява на почти два месеца облага тази година.

Други показват, че проблемите са естествени - това е първият път, когато Европейски Съюз ползва наказания в подобен мащаб.

„ Нека бъдем почтени... всички санкционни ограничения са невиждани, тъй че има и детайл на учене, като ги вършим “, сподели един от дипломатите на Европейски Съюз. „ Ние не живеем в съвършен свят: не всичко е дъги и еднорози. “

Дълбоки тъмни води

Вместо да одобри строгите правила, предопределени да източват нейните финанси, Москва провокира конкуренция във въоръжаването за заобикаляне на глобите, търсейки малки врати като част от това, което един почитан украински чиновник разказа като „ тактика за хлебарки “.

За да подсигурява, че може да продава изкопаемите си горива на каквато цена може да получи, в нарушаване на горната граница на цените на петрола и други ограничавания, Русия управлява основаването на успореден пазар за мореплаване, който посредством комбинация от нарушение на закона и нарушение на закона, цялостни джобовете на своите държавни енергийни компании и олигарси.

Появи се „ сенчеста флотилия “ от остарели танкери, мистериозно ръководени посредством мрежа от компании, които прикриват собствеността си, постоянно търгувайки своя товар от гориво с други кораби в морето. За да им помогне да избягат от юрисдикцията на западните наказания, като в същото време изпълнят главните морски условия, в страни като Индия се появи домашна промишленост от мътни застрахователни компании.

„ Когато бяха въведени, глобите изглеждаха сякаш имаха резултат за доста малко време. Но в този момент настоящото положение е, че множеството от глобите, които са били в действие, в действителност не са работили – или са били доста лимитирани във връзка с това, което са съумели да създадат “, сподели Байрън Маккини, шеф в търговията и стокова компания S&P.

Тъй като съветските покупко-продажби се отдалечават от ден на ден от западните оператори и търговци, това прави следенето им още по-трудно, означи Катона, петролен анализатор на Kpler.

„ Всеки един “ съветски тип нефт в този момент се търгува над горната граница на цената, сподели той, до момента в който CREA пресмята, че единствено 48% от съветските петролни товари са били превозени на танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и Европейски Съюз през октомври.

„ Това е като да дойдеш на празненство и да кажеш на всички да не пият алкохол, само че самият ти да не дойдеш на празненството “, сподели Катона. „ Как се уверявате, че никой не пие? “

В същото време страни като Индия са нараснали вноса си на на ниска цена съветски недопечен нефт със 134%, откри CREA, преработвайки го и по-късно го продавайки на всички места. Това значи, че европейските консуматори може неумишлено да зареждат колите си с гориво, създадено от съветски недопечен нефт, финансирайки в това време въоръжените сили на Москва.

Залязващият Запад?

Европейски Съюз е наясно с казуса.

„ Освен в случай че нямате огромни играчи като Индия и Китай като част от него, успеваемостта рано или късно избледнява “, призна почитан чиновник на Комисията.
„ Това ни демонстрира границите на това, което инструментите на западните сили могат да реализират на световно равнище “, добави служителят, отбелязвайки, че това е „ урок за това какъв брой се е трансформирал световният баланс на силите спрямо преди 10 или 20 години. “

Очакванията обаче са ниски, че Индия или Китай - или Турция, друга сериозна страна за мореплаване - скоро ще доближат до тавана на цените.

А в Брюксел политическите водачи наподобява подвигат ръце. Когато водачите на Европейски Съюз се съберат за срещата си на върха на 14 ноември, пакетът от наказания, който се чака да одобрят, няма да направи доста, с цел да спре потока от енергийни облаги на Русия, пропускайки всевъзможни ограничения, ориентирани към съветския нефт или намаление на тавана на цените.

Докато не бъдат подхванати сходни стъпки, финансите на Русия няма да изчезнат в действителност, сподели Александра Прокопенко, икономист и задграничен академик в Евразийския център Карнеги Русия.

„ Цената на петрола в този момент е единственият действителен канал за предаване на външен риск “, сподели тя. „ Русия ще се почувства извънредно зле, в случай че междинната цена на нейния нефт е 40 или 50 $ за барел – това би било мъчително за нейния бюджет и за способността на Путин да финансира разноските. “

Стигането до този миг обаче няма да бъде елементарно.

„ Руската стопанска система е много огромно животно “, сподели Прокопенко, „ поради това е мъчно да я гръмнеш с един патрон “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР