Пчелният рояк произвежда мощен електрически заряд. Докато се роят, медоносните

...
Пчелният рояк произвежда мощен електрически заряд. Докато се роят, медоносните
Коментари Харесай

Пчелният рояк произвежда мощен електрически заряд

Пчелният рой създава мощен електрически заряд. Докато се роят, медоносните пчели могат да произведат компактност на атмосферния електрически заряд, която е по-голяма от тази на гръмотевична стихия. Докато Елард Хънтинг и сътрудниците му били навън и изучавали времето в полева станция в Англия, те забелязали нещо ненадейно на един от техните принадлежности. Въпреки че нямало индикации за наближаваща стихия, уредите за премерване на електрическото поле записали любопитно повишение на атмосферния електрически заряд.

Медоносните пчели от кошерите въз основата били в развой на роене, търсейки си нов дом. Когато екипът разгледал по-задълбочено данните, станало ясно, че роящите се медоносни пчели са основали атмосферен електрически заряд, и че е сходен на този на мълниеносен облак.

„ Това е първият отчет за биологията като източник на биогенен галактически заряд, който може да бъде също толкоз подходящ, колкото физически феномени като облаци ”, споделя Хънтинг, един от създателите на проучването и биофизик в университета в Бристол в Англия.

Учените от дълго време са наясно, че обособените пчели носят дребен заряд, до момента в който летят във въздуха, породен от триенето на частите на тялото им във въздуха и една в друга. Това е сходно на това по какъв начин триенето на балон върху парче плат или плъзгането на обути в чорапи крайници по килима основават статично електричество. Зарядите у пчелата оказва помощ на цветния прашец да полепне по нея и да алармира на другите пчели кои цветя към този момент са били посетени.

Но в никакъв случай до момента откривателите не са записали толкоз високо напрежение измежду роящите се медоносни пчели. Те сложили видеокамери и спомагателни монитори за електрическо поле. Устройствата уловили три рояка за към три минути всеки, измервайки плътността и електрическото поле на всеки от тях.

Рояците пчели произвели електрически заряд, който варира от 100 до 1000 волта на метър. И колкото по-гъст е роякът, толкоз по-голям заряд създава.

Използвайки данните за медоносните пчели, учените основали модел за прогнозиране на евентуалния атмосферен електрически заряд и на други инсекти, в това число скакалци, молци и пеперуди.

„ Скакалците гъмжат в древен мащаби ” – споделя в изказване Лиъм О’Райли, биолог от университета в Бристол. Облаците от тези инсекти могат да стигнат до 460 квадратни благи и да включват почти 80 милиона скакалци на квадратна миля. Изследователите предвиждат, че скакалците ще имат доста по-голямо въздействие върху атмосферата спрямо медоносните пчели.

Метеорит унищожи дома на американец и умъртви кучето му

Източник: Списание8

 

Пчелният рой създава мощен електрически заряд

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР