Пчелите посещават основно ентомофилните растения, част от които са именно

...
Пчелите посещават основно ентомофилните растения, част от които са именно
Коментари Харесай

Експерт: ГМО убива пчелите, оттам директно трови и нас

„ Пчелите посещават главно ентомофилните растения, част от които са точно ГМО-то, каквато е рапицата и слънчогледа. Гените на генномодифицираните рапица и царевица ще постъпят у пчелите най-много посредством прашеца, ще попаднат и в пчелните артикули, и отражение върху човешкото здраве не е допустимо да няма “, Това съобщи за БГНЕС Илия Цонев, пчелар и член на Националната научна асоциация по пчеларство.


„ Пчелите са най-потърпевши, тъй като те непосредствено контактуват с ГМО, дребни са по мярка и елементарно им се отразяват измененията. Едва ли е радостна вероятността, пред която биха се изправили те “, добави специалистът.

Екип на БГНЕС беседва и с юрист Мариана Христова от „ България-свободна от ГМО “. „ Пчелите ще бъдат изключително наранени, в случай че бъдат облекчени настоящите ограничавания върху вноса, развъждането и преработката на генетично модифицираните култури. „ Един път с това, че те опрашват растенията, разнасят болестта и заразяват всички околни полета, което е към това с ГМО, а въпреки това, това въздейства на тяхното здраве, тъй като те измират “, изясни Мариана Христова.

Тя разяснява и че регламентът на Европейска комисия за облекчение на настоящите ограничавания върху генетично модифицираните култури в страните от Европейски Съюз имат и стопански отрицателни последствия. „ От икономическа позиция в случай че бъде признат регламента на Европейска комисия в Европейски Съюз да има облекчение на настоящите ограничавания върху генетично модифицираните култури, то най-вече ще бъдат наранени секторите отглеждане на животни и зърнопроизводство, тъй като обичайно нашето зърнопроизводство и нашите животни се изнасят в страни, които имат строги условия за това животните да не са хранени с ГМО фуражи, както и зърното да не е ГМО “, счита Христова.


Тя разяснява, че в случай че регламентът влезе в действие и новите ГМО не бъдат етикетирани, ние няма да можем да потвърдим, че нашата продукция не е ГМО. „ От там нататък цените на българската продукция ще паднат фрапантно и ние ще загубим обичайни пазари. Влиянието върху здравето на хората в никакъв случай даже не е и изследвано “, акцентира Мариана Христова.

Тя прикани на 14-ти декември в Европейски Съюз нашият министър на околната среда и води да не гласоподава „ въздържал се “, а да бъде изрично срещу въвеждането на новия правилник, а с изключение на него и държавната ни власт да бъде срещу. „ Искаме държавната политика за рестрикция, надзор и запазване на човешкото здраве, да продължи “, безапелационна е Христова./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР