Пчеларите у нас са в готовност за национален протест, обявиха

...
Пчеларите у нас са в готовност за национален протест, обявиха
Коментари Харесай

Д-р Пламен Иванов пред ФАКТИ: Призоваваме да не се съсипва един традиционен отрасъл, какъвто е пчеларството

Пчеларите у нас са в подготвеност за народен митинг, оповестиха от браншовите организации на пчеларите в България по време на своя конференция през вчерашния ден. От Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „ Български свободни пчелари “ упорстват за „ съответна политика за проучване на високата смъртност на пчелите и за нейното превъзмогване “, както и за незабавни ограничения и помощ на пчеларите да компенсират тази смъртност. Двете организации са в подготвеност за митинг на 22 февруари, който да се организира пред постройката на Министерство на земеделието, храните и горите и пчеларите да връчат формалните си претенции на министъра на земеделието, храните и горите.

От ФАКТИ се свързахме с доктор Пламен Иванов, ръководител на Националния браншови пчеларски съюз, с цел да приказваме за проблемите на пчеларите у нас.

„ Цялото законодателство би трябвало да се промени “, разяснява той и добави: „ Още през Втората международна война пчеларството е бил един от браншовете в аграрния бранш, които са били освободени от налози и такси. Сега внезапно става невероятно за хората да отглеждат пчели. Хиляди забрани, хиляди спънка има. Положението на пчеларството става ужасно. Държавата посредством своите дейности и бездействия върви към закриване на целия бранш “.

„ България в миналото е била третият производител в света на буби за коприна. В момента в България няма нито един бубар, а във Враца имаме Институт по бубарство. Този бранш е липсващ. Заради „ положителното “ земеделско ръководство, все не му върви на това земеделие, все се управлява от хора, които нищо не схващат от аграрния бранш, хора с ниска подготвеност, които гледат някакви ползи “, сподели той.

На въпроса дали има терзание, че пчеларството, може да изчезне като бранш в околните години, доктор Иванов отговори: „ Разбира се, да. В Аграрния отчет на страницата на Министерски съвет те са го написали – междинната възраст на пчеларите беше 68 години, в този момент е 72 години. Те са го написали в отчета. Млади хора в бранша няма, претовареност няма. Отрасълът е губещ. Хората, когато не могат да изкарат 2 лв., те сами се отхвърлят от бизнеса. А сега има над 12 хиляди души, ангажирани в този бранш. Хората отглеждат, създават “.

„ Пчеларството би трябвало да бъде предпочитан бранш “, безапелационен беше той. „ Когато е предпочитан бранш, нещата радикално ще се трансформират. Защо да вземем за пример Русия има развито пчеларство – тъй като има указ на Путин. Това е един лист хартия, който не разрешава вноса на съветска територия на пчелен мед извън. Въпросът е решен по следния метод – който желае да внесе мед на съветска територия, предплатено внася мито в размер на 300% “.

На въпроса дали пчеларите от нас упорстват за сходни дейности, той отговори: „ Когато един бранш е предпочитан, би трябвало да се трансформират законовите правила. След това би трябвало да се забрани вноса на мед в страната и да няма импорт от Украйна, от Китай, от Аржентина, Чили, Бразилия и така нататък Българските пчелари създават задоволително количество мед за потребностите на популацията на България. Големите комерсиалните вериги сега внасят мед извън – те продават вносен мед, те не продават български. Българският мед не отива на никой пазар. Всеки се мъчи да продава по малко и не можем да продаваме “.

„ Българската организация по сигурност на храните не управлява изобщо огромните търговски вериги. Всеки продава каквото си желае. Това, което се продава на рафтовете на огромните търговски вериги, то не е мед. Ние сме правили разбор – медът отсъства, пчелите не са виждали това, което се продава в кофичките и бурканчетата “, безапелационен беше доктор Пламен Иванов.

На митинга на 22 февруари пчеларите ще желаят законови промени във връзка с пчеларството у нас. „ Призоваваме да не се унищожава един обичаен бранш, какъвто е пчеларството. Не може отношението към бранша да продължи да е такова. Искаме пчеларството да бъде предпочитан бранш “, сподели той в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР