Пазарната стойност на Фейсбук падна с близо 49 млрд. долара

...
Пазарната стойност на Фейсбук падна с близо 49 млрд. долара
Коментари Харесай

"Фейсбук" загуби близо 50 млрд. от пазарната си стойност след скандала с "Кеймбридж Аналитика"

Пазарната стойност на " Facebook " падна с близо 49 милиарда $ в последните дни поради абсурда с консултантската компания " Кеймбридж аналитика ". Aкциите на обществената мрежа поевтиняха с 3% през вчерашния ден, като това бе най-лошият ден за компанията на борсата в последните 4 години, оповестява Си Ен Ен.

Американският " Ню йорк таймс " и английският " Обзървър " оповестиха в неделя, че компанията е употребила непозволено данни на консуматори на обществената мрежа още от 2014 година През 2014 година CA, която е работила по президентската акция на Доналд Тръмп, е събрала данните на 50 млн. фейсбук консуматори, заблуждавайки както тях, по този начин и обществената мрежа.

Инвеститорите евентуално са разтревожени от надвисналите държавни следствия над обществената мрежа – две такива към този момент започнаха в щатите Масачузетс и Кънектикът, а английските управляващи желаеха заповед за обиск на офисите на " Кеймбридж Аналитика " (Cambridge Analytica, CA).

Призивите за повече регулация заплашват самия бизнес модел на огромните обществени мрежи – потребителите дават данни за себе си посредством " лайкове ", " постове " и " споделяния ", а компанията продава деликатно таргетирани реклами. Евентуално стягане на разпоредбите ще затрудни интервенциите на " Facebook " и " Туитър ", а потребителите евентуално ще прекарват по-малко време в тях.

" Кеймбридж Аналитика "

Междувременно " Кеймбридж Аналитика " в профил изпълнителния си шеф Александър Никс, откакто следствие на английския " Четвърти канал " сподели по какъв начин той се хвали, че компанията му е изиграла основна роля в избирането на Доналд Тръмп.

" Направихме всички проучвания, данни, разбори, целия таргетинг. Управлявахме цялата цифрова акция и нашите данни сътвориха тяхната тактика ", споделя Никс на кореспондент под прикритие, записал диалога на видео. Той бе отхвърлен от борда на шефовете на " Кеймбридж Аналитика " през вчерашния ден с претекста, че думите му " не показват полезностите или дейностите на компанията ".

Ученият

В изявление за Би Би Си английският академик Александър Коган, който е основал приложението, с което CA е събирала данни, съобщи, че двете компании го трансформират в " изкупителна жертва ", въпреки преди време всички да са считали, че това, което правят, е задоволително.

" Кеймбридж Аналитика " ни увери, че всичко е законно и в сходство с разпоредбите на " Facebook. А точността на тези данни е извънредно пресилена ", сподели още той. Според него микротаргетинг на гласоподавателите не би могъл да обърне резултата от изборите.

" Смятам, че " Кеймбридж Аналитика " се опита да продаде магия, твърдяха, че това е извънредно тъкмо и ти дава всичко, което би трябвало да знаеш. Но в реалност не е по този начин. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР