Пазарната капитализация на Spotify падна с около 2,1 милиарда долара

...
Пазарната капитализация на Spotify падна с около 2,1 милиарда долара
Коментари Харесай

$2,1 милиарда изгуби Spotify от бойкота срещу Джо Роган

Пазарната капитализация на Spotify падна с към 2,1 милиарда $ за три дни тази седмица, след като Нийл Йънг изтегли песните си от аудио стрийминг колоса, в символ на протест срещу подкаста на Джо Роган, разпространяващ рискова за здравето дезинформация.

Акциите на Spotify паднаха с 6% между 26 и 28 януари, като в четвъртък (27 януари) приключиха на 19-месечен най-малко от $171,32/акция. Това се случи, откакто в сряда Йънг разгласи, че упорства компанията да отстрани от платформата си музиката му, като написа, че „ Spotify неотдавна се трансформира в доста нездравословна мощ посредством общественото разпространяване на дезинформация и неистини за Коронавирус “. Той не цитира Роган по име, само че се базира на отворено писмо от лекари и здравни експерти, издадено по-рано този месец, призоваващо Spotify да се оправи с лъжите, свързани с ковид, в подкаста The Joe Rogan Experience. 

Акциите на Spotify леко се покачиха в петък, това обаче се случи преди Джони Мичъл да разгласи, че тя също ще отстрани музиката си от Spotify.  „ Безотговорни хора популяризират неистини, които костват на хората живота им. Аз съм солидарна с Нийл Йънг и международната научна и здравна общественост по този въпрос “, написа певицата и създател на песни.

За вложителите на Spotify опасенията са, че напускането на реализатори може да нарастне лавинообразно през идващите дни и да докара до забележителен брой анулирания на абонаменти. Хаштаговете #CancelSpotify, #DeleteSpotify и #ByeSpotify стават все по-популярни в обществените медии след ултиматума на Йънг и премахването на музиката му.

Снощи желанието си да се раздели със Spotify обяви още един музикант. Нилс Лофгрен е мултиинструменталист, дългогодишен член на Е-street Band на Брус Спрингстийн и Crazy Horse на Нийл Йънг, който има 28 независими албума.  

Роган има извънредна многогодишна договорка със Spotify на стойност 100 млн. $ за разпространение и беше автор на най-слушания подкаст в Spotify през 2021 година, съгласно компанията.  Неговият флирт с крайно десни фигури и мненията му срещу имунизациите и маските предизвика много критики – само че полемиката към подкаста му премина на ново равнище с митинга на Нийл Йънг.

Статия на New York Times от предишния юли, озаглавена „ Джо Роган е прекомерно огромен, с цел да бъде анулиран “, включва следните редове: „ Идеята, че договорката с Джо Роган може да докара до някакви главоболия за компанията предизвиква смях сред  висшето управление на Spotify, споделят хора, осведомени с компанията. "

В този миг човек се чуди дали концепцията, че Роган е по-скоро пасив, в сравнение с актив за компанията, все още им е смешна на шефовете в Spotify. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР