Пазарите в Югозападна България бяха подложени на масови проверки през

...
Пазарите в Югозападна България бяха подложени на масови проверки през
Коментари Харесай

Масови проверки на пазара в Сандански след публикация на actualno.com

Пазарите в Югозападна България бяха подложени на всеобщи инспекции през празниците. Те стават по-малко от месец, след обява на Actualno.com, в която разказахме за случай от Сандански на продажба на месо и млечни артикули без фризери и хладилници.
Първоначално, фрагментите бяха публикувани в обществените мрежи, където се виждаше, че търговци продават месо, сланина и млечни артикули непосредствено от сергиите , без те са сложени в хладилни уреди. Зеленчуците и другите артикули на пазара пък бяха разпилени непосредствено на земята.
Actualno.com се свърза с ОДБХ- Благоевград и зададе следните въпроси:
1) Запознати ли сте със случая?
2) Прави ли инспекция вашата организация на пазарите в благоевградска област?
3) Има ли до момента установени нарушавания и какви са те?
Ето и отговорите на организацията:
" Българската организация по сигурност на храните прави следните типове инспекции на Общинските пазари на територията на благоевградска област: планови и инспекции по сигнали. На общинските пазари се ревизират от време на време всички производители, като се изискват доказателства за аграрни производителите. На пазарите се позволява реализация на артикули от скотски генезис от производители, вписани по Наредба 26/14.10.2010г. за характерните условия за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис.
- През 2017г. за нерагламентирани продажби на пазара в гр. Сандански са иззети разфасовки от свинско месо, предлагано от сергия.
- През 2018г. при осъществени рутинни инспекции на пазара в гр. Сандански е открито продажба единствено на една сергия на сладина, създадена от частно лице.
Наличните количества месо и месни артикули са неразрешени с актове за възбрана и са издадени нареждания за предаване на екирисаж. На притежателите са издадени актове за административно нарушаване.
- На подадени сигнали за нерагламентирана продажба на мляко и млечни артикули са правени инспекции, при което е открито, че продажбите се правят от леки коли, благосъстоятелност на частни лица.
Периодично през годината са иззети: прясно краве мляко и сирене, които количества са неразрешени и предадени на екирисаж. На производителите са връчени актове за административно нарушаване.
- В гр. Кресна е открита продажба на пчелен мед без етикет на опаковките. На производителят е също връчен акт за административно нарушаване ".
От комисията допълват, че към коледните и новогодишните празници на пазара в Сандански е имало рутинни инспекции и те ще продължат и през тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР