Пазарджик. В Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов,

...
Пазарджик. В Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов,
Коментари Харесай

Пазарджик: Международна научна конференция „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник“ ще се проведе в Панагюрище на 19 и 20 октомври

Пазарджик. В Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов, на 19 и 20 октомври, ще се състои Международна научна конференция на тематика „ Проф. Марин Дринов – академик, държавник, общественик ”, отдадена на 180-та годишнина от рождението на огромния български академик, изтъкнат държавник и общественик. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пазарджик шефът на Историческия музей в Панагюрище доцент доктор Атанас Шопов. Той изясни, че уредници на научния конгрес са Община Панагюрище, Исторически музей–Панагюрище, Българската академия на науките, Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “, Института за исторически проучвания при Българска академия на науките. „ Официалното разкриване на конференцията ще се състои на 19 октомври 2018 година в 13:00 часа в Исторически музей – Панагюрище.
Заявени за присъединяване са 21 отчета и научни известия от учени и откриватели от разнообразни научни институции и университети в България и Украйна. Резултатите от своите изследвания ще показват, както одобрени учени, по този начин и млади откриватели. Със декларираните тематики в програмата са завършени няколко тематични кръга, в границите на които ще бъдат разисквани въпроси от живота, делото и времето на видния историк, лингвист и фолклорист. Ще бъде отделено особено внимание на мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в националната памет “, разяснява доцент Шопов. Той посочи, че на форума със свои изявления ще се показват и двама от директните наследници на панагюрския жанр Дринови.
Ваня НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР