Пазарджик. Необходими са политическа отговорност и прозрачност при разходването на

...
Пазарджик. Необходими са политическа отговорност и прозрачност при разходването на
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Иван Панайотов, ГЕРБ: Необходими са политическа отговорност и прозрачност при разходването на финансови средства в Община Пазарджик

Пазарджик. Необходими са политическа отговорност и бистрота при разходването на финансови средства в Община Пазарджик. Това сподели претендентът за кмет на Пазарджик от Политическа партия ГЕРБ инж. Иван Панайотов по време на конференция на тематика „ Финанси “, в която взеха присъединяване също претендентът за общински консултант и специалист Евтим Янев и регионалният координатор на Политическа партия ГЕРБ Найден Шопов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пазарджик . Основен акцент бе подложен върху досегашното ръководство на Община Пазарджик във финансов аспект и насъбраните отговорности.
„ Обезпокоени сме от това, че общо задълженията на Общината към днешна дата са на стойност 28.8 млн. лв., плюс 4 млн. към снабдители и плюс 8 млн. отговорности, според Закона за ръководство на боклуци, или общо 38 млн. лв.. Ясен е белегът за неефективността на ръководството и неналичието на положително обмисляне, защото ръководството на Тодор Попов стартира през 2007 година с остатък от 7 млн. лв., а в този момент – 11 години по-късно, задълженията са 38 млн. лв.. Отговорът на въпроса, за какво това е по този начин е явен – тъй като през всички тези години парите са ръководени неприятно. През годините на ръководство имаме продадени и общински парцели за 42 млн. лв.. Това прави общо 80 млн. лв. за 11 години, или към 7 млн. на година – за тази сума не виждаме да е направено нищо значително. По отношение на усвояването на европейски средства – в случай че погледнем картата на Южния район, Пазарджик доста изостава спрямо другите. За 11 години имаме изхарчени над 227 млн., като от тях 180 млн. за строителство и 47 млн. за планиране – това са близо по 10 000 лева на семейство! И дано отново бъдем почтени – 145 млн. лв. от тези средства са с помощта на държавното управление и уговорката за насърчаване на районите. Това значи, че финансирането е не поради, а макар кмета и неговите общински съветници. По отношение на еврофондовете, в интервала 2014-2020 година, за Пазарджик те са 40 млн. лв., или по към 400 лева на човек. За съпоставяне във Велинград, община с 3-4 пъти по-малко население, те са по към 1000 лева на човек “, посочи инж. Панайотов.
Той добави, доверието към сегашната администрация липсва, а с цел да има доверие,трябва да има ясна политическа отговорност. „ Имаме увереността на държавното управление и персонално на премиера, че ще ни оказват помощ, само че единствено при изискване, че променим философията и практиките на това ръководство. В основата на положителните връзки сред локална и централна власт стои доверието. То сега липсва, а ние можем да го върнем! “, акцентира Панайотов. На срещата с медиите претендентът за кмет на Община Пазарджик Иван Панайотов предложи и подготвени решения към посочените проблеми с досегашното ръководство на Общината във финансов проект, преди всичко, съблюдаване на разпоредбите и стратегическо обмисляне – естествени търгове, конкуренция, заплащане в точния момент според подписания контракт, цялостен одит на финансовите средства, цялостен разбор на обществените финанси, възстановителен проект за превръщане на отрицателните трендовете, ръководство за хората, а не за кмета и носене на ясна политическа отговорност, а не криене зад странни обединения.
Албена ЖИЛЕКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР