Пазарът на труда в Европа преминава през скоростна трансформация, тъй

...
Пазарът на труда в Европа преминава през скоростна трансформация, тъй
Коментари Харесай

Пазарът на труда се трансформира: Какви професии търси Европа

Пазарът на труда в Европа минава през скоростна промяна, защото конкуренцията за работни места се удвоява през последната година и в същото време се появяват нови позиции, които допреди 20 години не са съществували.

Това са изводите от новото изследване на платформата с устременост към заетостта LinkedIn.

В вероятността за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения разсъдък и развиването на бизнеса, предвижда LinkedIn.

Проучването преглежда милиони работни места, стартирани от нейни консуматори сред 1 януари 2019 година и 31 юли 2023 година, с цел да пресметна темпа на напредък за всяка служба, добавя Euronews.

Две трети (67%) от квалифицираните чиновници в Европа обмислят да сменят работното си място тази година, макар че конкуренцията на пазара на труда се пораства, се споделя още в изследването.

През 2022 година на всеки двама дейни претенденти в LinkedIn в Обединеното кралство и Франция се е падало по едно работно място, до момента в който в този момент е за всеки четирима претенденти.

37% от участниците настояват, че търсят по-високи заплати, с цел да преодолеят рецесията с разноските за живот, до момента в който 19% са по-уверени в качествата си и желаят да намерят по-добра роля, с цел да развият кариерата си.

Кои специалности са във напредък?

Най-бързо разрастващите се специалности са разнообразни в изследваните европейски страни, само че общата наклонност демонстрира, че длъжностите, свързани с изкуствен интелект, стабилно развиване и киберсигурност, са във напредък, защото фирмите се борят да се оправят с тези съществени трендове, влияещи върху стопанската система.

Търсените длъжности включват:

" За новата 2024 година е ясно, че изкуственият разсъдък и устойчивото развиване са два от главните фактори, които фундаментално трансформират пазара на труда – фирмите от ден на ден търсят експерти с умения в региона на екологията и изкуствения разсъдък ", счита Джош Граф, ръководещ шеф на LinkedIn за Европа и Латинска Америка. " Работните места в тези области са едни от най-бързо растящите в Европа ", добавя той.

Петте най-търсени длъжности в Обединеното кралство по ред са: управител стабилно развиване, експерт продажби, осигурител (оценка на физически лица и предприятия за установяване на равнището на риска), шеф по приходите и ортодонт.

Трудният въпрос: Пасват ли уменията с позицията

В отчета се отбелязва още, че доста експерти се затрудняват да намерят метод да съчетаят уменията си с отворените позиции поради бързия ритъм на измененията.

55% от мениджърите по наемане на личен състав в Европа считат, че техните компании пропущат квалифицирани претенденти, защото те нямат обичайната подготовка.

" Много от тези работни места не са съществували преди 20 години, а защото пазарът на труда продължава да се трансформира със скоростни темпове, адаптивността би трябвало да е преди всичко за бизнес водачите ", счита Джош Граф.

" Въпреки че спомагателното образование и курсове за развиване постоянно са обсъждани като нещо положително, в този момент повишението на уменията и преквалификацията ще бъдат от решаващо значение за привличането и задържането на гении, както и за обезпечаване на уменията, нужни на работната мощ, с цел да се приспособява към изменящия се работен развой ", добавя в умозаключение специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР