Пазарът на труда в България, за съжаление, е много затегнат,

...
Пазарът на труда в България, за съжаление, е много затегнат,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Инфлация ли? Хората продължават да купуват, и то с размах

Пазарът на труда в България, за жалост, е доста затегнат, означи икономистът

" В България към момента имаме добър стопански напредък, и то от порядъка на 2 – 3%, вероятно към 1,2 – 1,4% за годината ще се получи, само че най-малко все още не проличава, че този спад ще бъде по-значителен, т.е. ние имаме задоволително добър небосвод, и макар че има някакво стесняване, търсенето и потреблението не престават да бъдат задоволително високи.

България е една от дребното страни, където инфлацията е съвсем изцяло обезщетена, а както се развива, ще излезе, че заплатите ще имат по-висок растеж, в сравнение с инфлацията, защото заплатите няма да се върнат обратно, само че инфлацията може да се върне. "

Това сподели в изявление за Любомир Дацов, финансист, икономист и някогашен заместник-министър на финансите (2001 – 2009 г.).

„ Пазарът на труда в България, за жалост, е доста затегнат, както се споделя, и благоприятни условия за конкуренция в тази сфера няма, т.е. макар забавянето на растежа по някакъв метод, множеството от работодателите, работят като се пробват да запазят своите служащи, чакайки да мине това краткотрайно закъснение, т.е. идващите 7 – 8 месеца, и да могат да бъдат на позиция, на която да имат по-добри благоприятни условия “, означи Дацов.

Той акцентира, че инфлацията е резултативна големина, тя не е сама по себе си събитие, а е разследване от разнообразни фактори. По думите му, в случай че гледаме трендовете, се вижда затихване на инфлацията, и то тъкмо в страните, където имаше най-сериозен енергиен удар, - тъкмо при тях сега към този момент втори следващ месец спадовете на инфлацията са обилни.

Според икономиста в България има едно изключително комбиниране, с изключение на всичките външни фактори, и това е несъответстващата дълго време българска политика, най-общо казано. Дацов напомни, че преди 48-ото Народно заседание да бъде необуздано, беше признат закон за минималната работна заплата, който подтиква инфлацията с механизма, който е заложен вътре. „ В България, съгласно мен, инфлацията няма да затихне, или най-малко ще бъде над средноевропейското равнище още дълго време “, счита той и добави, че тя по този начин или другояче ще затихва, само че скоростта на затихване няма да е тази, която бихме желали, в случай че не бъдат подхванати някакви ограничения. Икономистът, обаче, е безапелационен, ясно се вижда, че никой няма предпочитание да го направи. „ При равни други условия някъде инфлацията ще бъде към края на интервала 6 – 7%, а средногодишно сред 8 и 10% “, предвижда Дацов.

Цените са високи тогава, когато се свива потреблението, изяснява икономистът, - надлежно тогава, когато цените нарастват, а насреща има ползване, не може да се каже, че цените са високи. „ Спрямо някоя друга страна – да, тези цени са високи, само че ние сме в обстановка да приказваме за високи цени, всеки да се възмущава, като по едно и също време няма стесняване на потреблението. В някои сфери, в това число в тези, за които споделяме, че са с най-високи цени, има растеж на ползване, което приказва, че насреща има търсене “, заяви той и посочи, че това търсене, естествено, не на всички места в границите на страната ни е еднообразно.

Дацов съобщи, че е реалност, че главните трендове са такива, че хората не престават да купуват и го вършат с обсег.

„ Факт е, че в доста сфери цените, за които приказваме, наподобяват като по-високи, или най-малко тези пояснения знаем по отношение на останалите страни в Европа. Но това е главно не толкоз поради нещо друго, а поради неналичието на добра конкуренция “, сподели още той.

На въпроса какъв риск съставляват за растежа на вложенията евентуалните забавяния в осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), икономистът отговори: „ Зависи по какъв начин гледате. Ако смятате, че усвояването е действително, тогава рискът е огромен. Но в случай че смятате, че и преди, и в този момент усвояването по този План, тези вложения, плануваните средства, първо, плановете са неособено ефикасни и качествени, второ, няма потенциал за усвояването на тези планове, може да издаде, че в действителност единствено си мислите, че ще усвоите едни пари, а де факто действителността приказва за друго нещо. “

Дацов разяснява, че в случай че погледнем равнището на вложенията, които се усвояват от бюджета, приблизително сред 4 и 5 милиарда лева минават през обществения бюджет, а това, че някой може би си мисли, че е реалистично в границите на една година да започнеш да усвояваш 14 милиарда, не наподобява нищо повече от положително благопожелание или сън. „ От моя позиция прекомерно огромна внимание се отдава на този План. Аз мисля, че, първо, качеството му не е приемливо, второ, няма потенциал за усвояването на всички тези пари. Нещата са по-скоро пожелателни, тъй че дано да гледаме по-реалистично какво можем действително “, заключи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР