Лондон страда от офис „рецесия“. Meta току-що плати $181 милиона, за да се откаже от лизинг

...
Пазарът на офиси в Лондон изпадна в рецесия на наемите“,
Коментари Харесай

Пазарът на офиси в Лондон изпадна в „рецесия на наемите“, като делът на празните площи достигна най-високото си ниво от три десетилетия, каза инвестиционната банка Jefferies в бележка от сряда.

Базираната в Ню Йорк фирма съобщи, че свободните работни места в Лондонското Сити, историческия финансов район на столицата на Обединеното кралство, представляват 10% от общите офис площи в района, докато в Уест Енд в централен Лондон този брой е 7%. И двата дяла са най-високите от 30 години насам.

А в Canary Wharf, по-нов финансов район, свободните единици вече надхвърлят 20%.

Офисите в Лондон за последно са били толкова празни през 1993 г., каза Майкъл Прю, анализатор на имоти в Jefferies, пред CNN, когато икономиката на Обединеното кралство беше в рецесия и пазарът на недвижими имоти се срина.

Сега огромни части от някогашните оживени бизнес райони на столицата събират прах поради продължаващата дистанционна работа повече от три години след пандемията. Jefferies изчислява, че използването на офисите в града е намаляло с 20% от края на 2019 г., тъй като отдалечената и хибридна работа процъфтява.

Работник в празна сграда за офис и търговия на дребно в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в понеделник, 10 октомври 2022 г. Свободните работни места в Сан Франциско се изкачиха до рекорд и вече са повече от шест пъти преди - ниво на пандемия, което подчертава продължаващите икономически борби на технологичния център. Работник в свободен офис и сграда за търговия на дребно в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в понеделник, 10 октомври 2022 г. Свободните офис работни места в Сан Франциско се изкачиха до рекорд и вече са повече от шест пъти над нивото си отпреди пандемията, подчертавайки продължаващите икономически борби на технологичния център. Дейвид Пол Морис/Блумбърг/Гети изображения

Според инвестиционната банка свободните офиси вече са достигнали „повратна точка“, отвъд която наемите обикновено започват да падат, което я накара да понижи рейтинга на акциите на четирима предприемачи с голяма капитализация в понеделник, включително British Land и Derwent London.

„Търговията на дребно беше първата жертва на технологиите и смятаме, че офисите са следващите“, пишат анализатори от Jefferies. „Използването е намаляло и наемодателите губят ценова мощ, тъй като наемателите разтоварват излишното пространство.“

Една технологична компания, която се отказва от пространството, е Meta (META), която притежава Facebook.

Опаковам

В понеделник British Land съобщи, че Meta се е съгласила да плати £149 милиона ($181 милиона), за да развали договора си за наем на офис от 310 000 квадратни фута близо до лондонския Regent’s Park. Технологичната фирма ще продължи да наема друга близка сграда, каза предприемачът в прессъобщение.

Очаква се този ход да намали печалбата на акция на British Land с около 0,6 пенса (0,73 цента) за шестте месеца до следващия март, казаха от компанията.

Съкращаването на Meta идва три месеца след като HSBC (HSBC) обяви плановете си да напусне глобалната си централа в Canary Wharf и да заеме много по-малка сграда по-близо до центъра на Лондон.

Canary Wharf, в бившите докове на източен Лондон, е изправен пред особен натиск върху наемите. Съобщава се, че повече банкери напускат района, тъй като UBS (UBS) започва да премества служители, работещи за Credit Suisse, в главния си офис в Лондон в Сити. Credit Suisse, която беше закупена от UBS при спасително поглъщане тази година, беше един от първоначалните наематели на Canary Wharf.

Клифърд Чанс също трябва да напусне имението до 2028 г., за да се върне на по-малко място, също в Сити.

Регулаторите следят отблизо пазара на бизнес имоти за признаци, че спираловидно нарастващите нива на незаетите площи и падащите наеми могат да се превърнат в източник на следващата финансова криза. Банките, които са предоставили заеми на строителни предприемачи, могат да бъдат силно засегнати от падащите стойности на имотите, предупредиха инвеститори и регулатори през последните няколко месеца.

„Ликвидността на инвестиционния пазар намалява поради несигурността на наемите и свиването на печалбите на предприемачите“, пишат анализатори от Jefferies.

Спадът в наемите на офиси е в рязък контраст с пазара на жилищни наеми в Лондон, където търсенето е високо, а предлагането хронично ниско.

През август средният годишен ръст на цената на имот под наем надхвърли 17%, ръст, който отчете и през април. Това бяха най-големите скокове, откакто агенцията за недвижими имоти Hamptons започна да събира данните през 2014 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР