Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие

...
Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие
Коментари Харесай

Луксозните имоти в София се продават средно за 2300 евро/кв.м

Пазарът на първокласни парцели в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 година, сочи разбор на консултантската компания Unique Estates.

Активността през първите три месеца беше главно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 000 евро. Сделки се сключваха главно в централните региони на София и към Докторски монумент, като огромна част от търсенето е с капиталова цел.

Основното търсене в тези региони е на жилища в остарели аристократични кооперации. Купувачите са главно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието възобновяване да влагат и да ги препродадат след това на по-висока цена.

„ През последните години този вид покупки получиха известност измежду хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче преференциални оферти за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това лимитира капацитета за покупко-продажби “, разяснява Галина Грудова, старши сътрудник в Unique Estates.

Другият вид търсене на жилища в централната част на София е още веднъж с капиталова цел, основно за отдаване чартърен в придобилите през последните години известност платформи от вида на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни потребности.

Относително дейни като покупко-продажби в по-ниския сегмент на първокласния пазар през първото тримесечие бяха и южните региони на София, към бул. „ България “, както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите бяха главно на жилища за покриване на жилищни потребности.

В междинния ценови сегмент на първокласния пазар – 500–800 000 евро, покупко-продажбите през първото тримесечие бяха доста по-малко. Причината е слабото предложение на къщи и жилища, които дават отговор на търсенето на купувачите.

Според брокерите условията към жилищата в този ценови сегмент са да са с огромна площ – най-малко 200 кв. м, минимум три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, най-малко две паркоместа и хубава панорама. При къщите условието е за съвременна архитектура, огромен двор и „ мъдро “ ръководство на парцела.

За разлика от жилищата обаче при къщите в този ценови клас се чака по-балансиран пазар с излизането на няколко плана за затворени комплекси в околните месеци. Те ще предложат както редови, по този начин и независими къщи в кварталите по така наречен Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.

Висок остава и ползата към покупка на извънредни къщи и резиденции, чиито цени всекидневно надвишават 1–1.5 млн. евро. След мощните покупко-продажби в този сегмент през предходната година обаче сега предлагането е лимитирано.

Общата интензивност на пазара на първокласни парцели през първото тримесечие се резервира на равнищата от предходната година както при продажбите, по този начин и при наемите. Прогнозата на Unique Estates е за задържане на размера продажби поради дефицита както на подобаващи планове в градеж, по този начин и на имоти с добра локация за бъдещо строителство.

Цени

Годината стартира с продължаващ растеж на цените на парцелите в централните софийски региони, които към този момент се продават приблизително за 2300 евро/кв. м, като в региона на Докторски монумент равнищата са към 2700 евро/кв. м.

Обратно, засиленото предложение на парцели чартърен докара до спад на цените по отношение на предходната година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, изключително към жилища в центъра на София, поради Председателството на Европейски Съюз. Много от жилищата се наемаха авансово и това докара до висока интензивност на пазара, която продължи до есента на 2017 година През последните месеци обаче търсенето понижа до нормалните си равнища. В същото време пикът на покупките с капиталова цел докара до следващо пренасищане на пазара с предложения за наеми и по този начин цените в доста региони потеглиха надолу.

Прогнозата на Unique Estates за 2018 година е лимитираното предложение да увеличи леко продажните цени на пазара на първокласни парцели, до момента в който наемите ще се запазят на сегашните равнища или ще отбележат спад.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР