Паяците често са осъждани твърде строго. Възприемани като ужасяващи вредители

...
Паяците често са осъждани твърде строго. Възприемани като ужасяващи вредители
Коментари Харесай

Ненаситни паяци изяждат по 800 милиона тона храна годишно

Паяците постоянно са осъждани прекомерно строго. Възприемани като ужасяващи вредители от доста хора, тези осемкраки същества може и да се окажат много подценявани. Ново научно проучване демонстрира какъв брой тъкмо храна употребяват те на годишна база и какъв брой в действителност са значими те за околната среда.

Учените пресметнали, че паяците по света употребяват сред 400 и 800 милиона тона инсекти и други дребни организми годишно. За съпоставяне, хората употребяват към 400 милиона тона месо и риба годишно.

И това е в действителност голямо количество храна. Но паяците са и от изключителна значимост за околната среда. Докато други изследвания са потвърдили, че те играят значима роля в унищожаването на вредителите по посевите, създателите на въпросното изследване, оповестено в сп. The Science of Nature, откриват, че екологичната значимост на паяците е от още по-голямо значение за горите и пасищата.

Съавторът на изследването, Мартин Найфелър, споделя, че е доста допустимо паяците да ловуват доста по-успешно в естествената си среда, в сравнение с в доста модифицираните агрикултурни региони.

Проучването е разкрило, че повече от 90% от тяхната плячка се състои от дребни организми, които населяват най-горния пласт на почвата и са в тясна родствена връзка с насекомите.

Най-обичайните групи инсекти, с които се хранят паяците, са мухите, комарите, листните въшки, ларвите, бръмбарите и мравките. Но те постоянно употребяват и дребни гущери, риба, птички, та даже прилепи. Паяците са всичко друго, само че не и лоялни към личния си тип: постоянно тяхна плячка стават други паяци.

Оказва се, че тези инсекти могат да бъдат доста потребни и за вашата лична градина.

„ Паяците унищожават огромни количества растителноядни инсекти и правейки това, те ви оказват помощ в отбраната на растенията в градината ви “, споделя Найфелър.

Не единствено, че паяците способстват за екологичната хранителна верига като изяждат плячката си, само че те съставляват храна и за към три до пет хиляди типа птици.

„ Надяваме се, че тези изследвания и техния мащаб ще провокират вниманието на обществеността и ще накарат хората да ценят паяците повече поради тяхната значима, световна роля в питателните вериги на земята “, споделя Найфелър.

Как тъкмо човек може да дефинира какво количество храна употребяват паяците годишно?

Учените употребявали два разнообразни метода, с цел да създадат тези изчисления: в първия способ те употребявали оповестена информация за това какъв брой е междинното количество биомаса на паяците на квадратен метър в седем разнообразни биомни вида. Въоръжени с тази информация, учените теоретично калкулирали годишната им нужда от храна на в един биом.

На второ място учените употребявали изнесената информация за това какво количество плячка на метър убиват паяците на година във всеки един биом.

Изчислено е, че има към 45,000 разнообразни типа паяци на планетата, като общото им тегло е към 25 милиона тона.

Голямата амплитуда в измерването на това какъв брой тъкмо употребяват те се дължи на обстоятелството, че това се дефинира от другите екосистеми, които варират сами по себе си.

И по този начин, идващия път, когато решите да убиете паяк, ще е добре преди този момент да си спомните гореизложената информация.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР