ПАВЕЦ Чаира има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната

...
ПАВЕЦ Чаира има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната
Коментари Харесай

Росен Христов: Важно да се направи всичко възможно ПАВЕЦ Чаира да заработи отново

„ ПАВЕЦ " Чаира " има извънредно значима роля за балансирането на електроенергийната система на страната. Тя обезпечава стабилността и сигурността на електроенергийната система на България и района. Затова е значимо да се направи всичко допустимо централата да проработи още веднъж ”.

Това съобщи енергийният министър Росен Христов при визитата си на хидрокаскадата “Белмекен-Сестримо-Чаира ", представен от БГНЕС.

Според Христов до края на годината би трябвало е ясно бъдещето на Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) – Чаира. Тази водноелектрическа централа е значима освен за България, само че и за района.

В момента ПАВЕЦ " Чаира " не работи. Енергийният министър от служебния кабинет на Гълъб Донев се срещна с елементи от процеса на рехабилитация на оборудванията на централата, както и проблемите, довели до нейното прекъсване. На визитата участва и изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев.
От Нова телевизия напомнят, че при тестване на мощности на ПАВЕЦ „ Чаира “ имаше повреда през март 2022 година Тогава хидросъоръжението бе тествано след три години ремонт.

От месеци се водят няколко паралелни следствия, които би трябвало да открият аргументите за повредата там. Изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев посочи, че към този момент е взета проба от метала, която ще бъде изследвана и при започване на декември би трябвало да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттова и стъпките, които би трябвало да се подхващат за увеличаване, в случай че такова е допустимо.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР