Павел Мариуски, 33-годишен, бе активист, ангажиран с мирна политика, който

...
Павел Мариуски, 33-годишен, бе активист, ангажиран с мирна политика, който
Коментари Харесай

Беларуската опозиция след 3 години изгнание: Да се организираме или да се биeм?

Павел Мариуски, 33-годишен, бе деятел, зает с мирна политика, който в никакъв случай не е носил оръжие, когато избяга от родната си Беларус след репресиите на президента Александър Лукашенко против митингите, които последваха изборите преди три години.

Миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, той усети повика да се бие и се причисли към беларуска доброволческа част, която се бори в поддръжка на Украйна на фронта.

" Отначало мислех за Украйна, за украинците и по какъв начин да пазя живота ", сподели той пред Ройтерс в Полша. " След това си помислих за Беларус ", добави Мариуски.

Ако Русия загуби, в Беларус също може да настъпи смяна. И сътрудниците му ветерани от спора в Украйна сигурно ще изиграят роля в битката за личната си страна.

" Виждам в това опция за нас, беларусите, да се върнем вкъщи ", сподели той.

На третата годишнина от изборите, които нейните почитатели имат вяра, че е спечелила, водачът на опозицията на Беларус Светлана Тихановска, 40-годишна, има всички предпоставки за предстоящ водач - кабинет в заточение, дипломатически задачи, постоянни срещи с високопоставени представители на управляващите в западни страни.

При изискване че съвсем цялата беларуска съпротива е в пандиза или в заточение, това не е по никакъв начин малко. Опозицията е разнообразна и разпръсната, евентуално наброява няколко хиляди от 100-те хиляди души, за които се счита, че са избягали от страната през последните три години, с политически възгледи, вариращи от демократизъм до шовинизъм.

ОБЕДИНЕНИ ОТ ГНЯВ

Много от тях са изправени пред дълги присъди по задочни обвинявания, в случай че се върнат в Беларус. Ройтерс беседва с повече от 20 опозиционери, с цел да изследва настроението им три години след изборите, които провокираха репресиите. Повечето от тях не виждат път към бърза победа над водач, който е на власт от близо 30 години.

Те са разграничени във връзка с тактиката, само че са обединени от своя яд против продължаващото ръководство на Лукашенко, затварянето и измъчването от него на хиляди съперници и близкия му съюз с Русия, който съгласно тях отхвърля и обезсилва суверенитета на Беларус.

" Успяхме да запазим единството на демократичните сили и да ги преструктурираме, т. е. да създадем нови органи и да поддържаме съдействие сред политическите сили и гражданските начинания ", сподели Тихановска предходната седмица в изявление, което даде за Ройтерс от Литва посредством платформата за видеоконферентни диалози " Зуум ".

Тя към момента има очаквания даже за започване на разговор един ден с публични представители, които към момента служат на държавното управление в Минск. " Може би някои от тях ще имат задоволително здрав разсъдък и ще схванат, че Лукашенко води Беларус наникъде, че той продава нашия суверенитет ", сподели тя.

Станислава Глинник, чийто дядо е първият беларуски постсъветски държавен глава до момента в който загуби последните конкурентни избори от Лукашенко през 1994 година, в този момент е част от органа, наименуван Координационен съвет, който е мрежа на групите на гражданското общество.

" Това към този момент не е съпротива, това е същинско държавно управление в заточение ", сподели тя пред Ройтерс, седнала в бар " Карма " във Варшава, който преди този момент се е намирал в Минск.

Опозиционните групи към този момент поддържат повече от 20 различни посолства, консулства или осведомителни центрове за беларусите в чужбина и управляват най-малко две разследващи структури, които се пробват да оказват въздействие върху събитията в Беларус.

Активисти оказват помощ на беларуси да избягат в чужбина, хакери създават стратегии, които разрешават безвредна връзка навътре в Беларус, а някои групи наблюдават местоположението на войските в страната.

Освен това дребен, само че възходящ брой деятели, доста от които имат военен опит в Украйна, споделят, че е време да се образоват за същинска битка.

На конференция в Полша предходната седмица някои от най-горещите овации бяха за ветерана от бойните дейности в Украйна Павел Кухта, който произнесе пламенна тирада, осъждайки членовете на партията на Тихановска за това, че не са създали задоволително, с цел да провеждат въоръжена опозиция.

47-годишният Сергей Кедишко, който управлява група от към 200 души, учащи се на бойни дейности в Полша и Литва, се съгласи, че опозицията би трябвало да се снабди с по-големи военни качества.

" Когато се организират някакви военни дейности, когато е належащо да се работи доста бързо и дейно, беларуската съпротива постоянно изостава, тъй че ние губим ", сподели той.

Преди шест седмици се появи къс лъч на вяра за беларуската съпротива, когато съветската наемническа компания " Вагнер " стартира протест в Русия.

В разгара на метежа, когато бойците на " Вагнер " потеглиха към Москва, Тихановска написа в Туитър, че " основава обединен действен щаб ", който да " координира нашите дейности в този сериозен миг ".

Тъй като спонсорите на Лукашенко от Кремъл са застрашени, той внезапно стана по-слаб от всеки път, сподели тя.

В рамките на няколко часа обаче самият Лукашенко оказа помощ да се постави завършек на протеста в Русия, като контракти бойците на " Вагнер " да се реалокират в Беларус. Броени седмици по-късно в страната дойдоха стотици калени в борба бойци. Оптимизмът на опозицията бързо изчезна.

Каква роля тъкмо ще играят бойците на " Вагнер " в Беларус не е ясно на никого, само че за опозицията нищо положително не може да излезе от това, сподели Кедишко.

" Ситуацията се утежнява ", добави той.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР