Пътят на коприната извиква в съзнанието образ за далечното минало,

...
Пътят на коприната извиква в съзнанието образ за далечното минало,
Коментари Харесай

Китай изгражда и още един Път на коприната - дигитален

" Пътят на коприната " извиква в съзнанието облик за далечното минало, в което търговците са прекосявали обширната територия на Евразия в търсене на коприна, подправки и други артикули. Днес Китай се пробва да съживи забравените към този момент пътища като част от самодейността на президента Си Дзинпин " Един пояс, веднъж ".

Много мастило се изхаби по въпроса за растящата мрежа от пристанища, пътища и жп линии, само че има един съставен елемент от проекта, който заслужава по-голямо внимание, в сравнение с получава: Дигиталния път на коприната, написа в собствен разбор World Economic Forum.

Основната концепция може да бъде открива още в оповестена през 2015 година Бяла книга, формирана от Комисията за национално развиване и промени, Министерство на външните работи и Министерство на търговията. В нея четем:

" Китай би трябвало да напредне в изгражденето на оптични кабели и други информационни мрежи през границите, да усъвършенства интернационалната си съгласуваност и да сътвори информативен Път на коприната ".

 Китай строи още един Път на коприната в... Космоса
Китай строи още един Път на коприната в... Космоса

И включва от ден на ден други страни в този план

През 2016 година Държавният съвет на Китай разгласява " 13-тия петгодишен проект ", в който има обособена секция за подобряването на интернет и телекомуникационните връзки сред страните, които вземат участие в самодейността " Един пояс, веднъж ". Петгодишният проект отделя особено внимание на построяването на подземна и подводна кабелна инфраструктура -- цифров Път на коприната сред Китай и арабските страни.

Усилията на Пекин повдигат един елементарен въпрос: какви сили се крият зад това предпочитание?

Китай през днешния ден би трябвало да се оправи с по-слаб напредък, постигане на индустриалния потенциал и застаряващо насление. Затова втората най-голяма стопанска система залага на цифровата стопанска система, с цел да резервира постоянни равнища на напредък.

Инвестирайки в амбициозните начинания като Made in China 2020 и Internet Plus, Китай не просто има предпочитание да обнови и цифровизира стопанската система си, само че и да пусне " национални играчи " в телекомуникациите, електроната търговия и осведомителните технологии, които да навлязат в недоразвитите пазари. И няма по-добър метод да го направи от обвързването на инфраструктурните планове с цифрова съгласуваност.

Нещо повече, до момента в който цифровата стопанска система на Китай узрява, локалните компании не просто се изправят пред по-остра конкуренция, само че и регистрират спад на вътрешното търсене. Така тези компании също имат интерес от цифровия Път на коприната - освен тъй като ще им разреши по-лесно да навлязат на непознати пазари, само че и тъй като виждат себе си като най-големите бенефициенти.


" Новият път на коприната " може да сътвори дългови проблеми на редица страни

И да даде опция на Китай да придобие надзор над тях

" Множество от плановете по самодейността " Един пояс, веднъж " получават средства от подкрепени от Пекин финансови институции и има категорично условие да бъдат изпълнявани от китайски компании, интернет сдруженията виждат цифровия Път на коприната като опция да търсят държавната благотворителност и политическа поддръжка за своите лични потребности ", споделя Хонг Шен.

 Подводните оптични кабели
Източник:

Подводните оптични кабели

И не на последно място цифровият Път на коприната има и стратегическа цел.

Жилите на актуалната цифрова стопанска система са подводни оптични кабели, които придвижват над 98% от интернационалния интернет, дейта и телефонен трафик.

 Китай основава
Китай основава " Полярен път на коприната "

Поднебесната империя очерта ползите си в арктическия район

Но огромната част от тях са съсредоточени и като цяло доминирани от щатски сили, което основава терзания в Пекин по отношение на сигурността на данните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР