Пътуването със самолет никога не е било по-безопасно. Мрежата за

...
Пътуването със самолет никога не е било по-безопасно. Мрежата за
Коментари Харесай

20-те най-безопасни авиокомпании в света за 2018 г.

Пътуването със аероплан в никакъв случай не е било по-безопасно. Мрежата за авиационна сигурност заяви, че 2017 е била най-безопасната година в историята на авиацията.

Инцидентите със самолети в международен проект непрекъснато понижават от 1992 година насам. Данните са още по-впечатляващи, като се има поради, че 2017 е била най-натоварената година за пътнически полети.

Близо 3.7 милиарда души са пътували със аероплан предходната година, сочат данните на Международната организация за гражданска авиация, като цифрите непрекъснато порастват на годишна основа в последното десетилетие.

Редица фактори способстват за този триумф, в това число развиването на нови технологии и нови самолети и измененията в образованието на летателния екипаж и световните регулации.

Най-добрите измежду най-хубавите

Австралийският уебсайт за разбор на авиоиндустрията AirlineRatings.com разгласява годишната си ранглиста на най-безопасните самолетни компании в света.

Сред следените 409 самолетни компании 20 изпъкват като „ най-хубави измежду най-хубавите “, споделя основният редактор на уеб страницата Джефри Томас.



Тези 20 самолетни компании от Азия, Европа и Съединени американски щати са „ постоянно на напред във времето в региона на нововъведенията в сигурността, оперативните достижения и стартирането на нови и по-развити самолети “, отбелязва той.

От 2014 до 2017 година AirlineRatings.com избира австралийската самолетна компания Qantas за най-безопасната в света и тази година тя още веднъж попада в класацията.

Сайтът отбелязва, че Qantas е „ водещата самолетна компания в на процедура всички огромни развития в региона на оперативната сигурност в последните 60 години “, като не е записала нито един смъртен случай на борда.

„ Но Qantas не е единствена. Авиокомпании с дълга история, като Hawaiian и Finnair, също имат съвършени резултати “, споделя Томас.

Тази година AirlineRatings.com реши да сложи на равна позиция всички самолетни компании в топ 20. В азбучен ред това са: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic и Virgin Australia.

Големите отсъстващи от класацията през 2018 година са американските самолетни компании Delta и United. През април 2017 година забележителните резултати на Delta в региона на надеждното обслужване бяха подкопани от петдневния безпорядък, при който над 3200 полета бяха анулирани поради стихии.

Същия месец репутацията на United Airlines пострада съществено, откакто видео с пасажер, заставен да напусне претъпкан аероплан, стана шлагер в интернет.

Новите самолетни компании в листата тази година са основаната в Дубай Emirates и китайската Hainan Airlines.

Реакция при произшествия

За съставянето на топ 20 AirlineRatings.com взема поради фактори за сигурност, като одити на управителните органи в авиацията и на водещи асоциации, държавни одити, броя на злополуките и сериозните произшествия в историята на самолетните компании и възрастта на самолетите.



Томас споделя, че уеб сайтът е следил единствено сериозните произшествия при определянето на топ 20. „ Всички самолетни компании имат произшествия всеки ден и доста от тях са свързани с механически проблеми със самолетите, а не с оперативни проблеми. Начинът, по който екипажът се оправя с сходни произшествия, отличава положителната самолетна компания от небезопасната “, отбелязва Томас.

Той показва отличната реакция на Qantas при случай от 2010 година в Сингапур, когато моторът Rolls Royce се пръсна след излитането на аероплан А380.

„ Вината беше напълно на производителя, само че уменията на водачите от екипажа на Qantas избавиха самолета, съгласно австралийските следователи на мястото на злополуката “, споделя Томас.

Най-добрите нискотарифни самолетни компании

AirlineRatings.com разгласи също нискотарифните самолетни компании, които имат най-хубави резултати в региона на сигурността. В топ 10 по азбучен ред попадат: Aer Lingus, Flybe, Frontier, HK Express, JetBlue, Jetstar Australia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling и WestJet.

Тези самолетни компании имат отлични резултати в региона на сигурността и за разлика от редица други нискотарифни самолетни компании, са минали през прецизния Одит за оперативна сигурност на Асоциацията за въздушен превоз.

Авиокомпанията от Колорадо Frontier Airlines попада за първи път в листата за 2018 година, като заема овакантеното място от сингапурската Jetstar Asia.

„ Със сигурност въздушният превоз през днешния ден е по-безопасен, в сравнение с когато и да било в историята, само че пътуващите въпреки всичко би трябвало да знаят кои са най-хубавите измежду най-хубавите “, споделя Томас.

AirlineRatings.com подрежда самолетните компании, като употребява неповторима седемзвездна рейтингова система. Авиокомпаниите на челни позиции получават цялостните седем звезди.

Най-нискооценените самолетни компании за 2018 година, които получават единствено една звезда, са севернокорейската Air Koryo, суринамската Blue Wing Airlines, индонезийската Trigana Air Service и непалските Buddha Air, Nepal Airlines, Tara Air и Yeti Airlines.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР