„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е,

...
„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е,
Коментари Харесай

Защитници на идеята един пакет за всички бременни жени с остри критики към Заедно с теб

„ Пациентски организации „ Заедно с теб “, чии ползи защитавате? Ясно е, че не са ползите на българските деца! “ Това споделя съветникът на министъра на опазването на здравето доктор Таня Андреева в отговор на по отношение на концепцията.

„ Към казаното от адв. Шаркова по-долу ще допълня - тази „ пациентска организация”, беше единствената, която бранеше гневно довършването на изоставения градеж в Александровска. Проект, който към този момент за всички е ясно, че през цялото време беше неосъществим за реализация, а целият проблем се обяснява от прокуратурата “, написа още доктор Андреева във фейсбук.

Тя споделя коментара на юриста по здравно право Мария Шаркова, която изрично декларира, че не се „ дава “ на неосигурените дами да употребяват здравноосигурителни права като здравноосигурените. „ Напротив: предлага се смяна на броя на прегледите, които се заплащат от Министерство на здравеопазването на здравно неосигурени дами от един на четири, с цел да се доближи

до броя, препоръчван от СЗО, който се ползва и в страни в Африка

не се подхваща „ равнене “ на осигурителните права на неосигурени и обезпечени дами. Всеки, който има даже обикновена визия от здравно обезпечаване, би схванал, че това изказване единствено по себе си е нонсенс. Разбира се, ние не чакаме, че представител на пациентска организация ще има визия от здравно обезпечаване. Нема потребност! “, написа адв. Шаркова.

„ Промяната няма за цел и няма да насърчи неплащането на здравни осигуровки, тъй като единственото, от което ще се употребяват бременните дами, са няколко прегледа повече по време на бременността им и възнаграждение на болнично лекуване при затруднения. Акцентът е върху полезностите в нашето общество: инвестицията в бременните дами избавя живота и здравето на техните бебета. В страната с най-висока детска смъртност това е изключително значимо. Вторичният резултат от тази смяна води до икономисване на пари: в случай че 10% повече дами раждат при проследена бременност, системата ще спести над 5 млн. от лекуването на деца, родени с затруднения. Това е в детайли разказано в отчета на Ларго Цената на безразличието, само че несъмнено създателите на протестното писмо са безразлични към четенето с схващане и данните “, акцентира още тя.

На финала адв. Шаркова акцентира, че мнението й е персонално и не ангажира хората от плана „ Всяко бебе е БЕЗценно “.

По-късно към мнението на адв. Шаркова се причислиха и организациите-инициатори на акцията. " Не се подхваща „ равнене “ на осигурителните права на неосигурени и обезпечени дами. Това няма по какъв начин да стане през текстовете на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, a точно нея засягат предлаганите промени. Промяната в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването няма за цел да насърчава неплащането на здравни осигуровки, а има за цел да даде опция

бременните дами, за периода на бременността, да получат няколко спомагателни прегледа и проучвания,

както и болнично лекуване при затруднения, свързани с бременността ", пишат в отворено писмо съдружие „ Клуб на нестопанските организации “ - Търговище, съдружие ЛАРГО - Кюстендил и съдружие „ Национална мрежа на здравните посредници “ Сдружение „ Жажда за живот “ - Сливен.

По думите на уредниците, в случай че единствено 5% от неосигурените и непроследени от доктор бременни бъдат в точния момент диагностицирани и лекувани, това ще спести средства, задоволителни за покриване на разноските за прегледи на всички неосигурени бременни дами в страната. В България към 7 000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински експерт. За лекуване на новородени страната отделя над 60 милиона лв. годишно. В момента всички ние като общество плащаме доста повече за лечение на заболели и повредени бебета, в сравнение с би коствал достъпът до здравни грижи за бременните им майки.

" Инициативата „ Всяко бебе е БЕЗценно! “ започва в границите на план „ Наредба 26 в деяние: за повече здрави бебета и щастливи майки “, финансиран от Тръст за обществена опция. И не на последно място, в този диалог е нужно да намесим и въпроса за полезностите ни като общество и страна. Българската Конституция отрежда специфична протекция за майките и бебетата, както и Законът за здравето, който постановява в своя член 127: „ За обезпечаване на безрисково майчинство

всяка жена има право на достъп до здравни действия,

ориентирани към обезпечаване на оптимално здравословно положение на дамата и плода от пораждане на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето”, споделят още сдруженията по плана " Всяко бебе е БЕЗценно ".

" Смятаме за извънредно смущаващо представители на организация, която назовава себе си „ пациентска “, да се декларират против ползите и потребностите на едни от най-уязвимите членове на обществото ни – бременните дами и техните бебета. Неморално и неправилно е неродени деца да бъдат третирани като здравнонеосигурени и да им се отхвърля здравна грижа, от която може да зависи както здравето, по този начин и живота им. И то в страна, в която 1/3 от популацията е в риск от беднотия и обществено изключване, която е в тежка демографска рецесия и е на едно от първите места по детска смъртност в Европа. Препоръчваме на създателите на протестното писмо да се срещнат в детайли с емпиричните доказателства по тематиката, налични на нашата страница www.vsiakobebe.eu, както и с европейските практики във връзка с грижата за бременни дами ", приключват писмото си основателите на акцията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР