Пациентски организации напомнят за обещаното от здравното министерство/МЗ/ връщане на

...
Пациентски организации напомнят за обещаното от здравното министерство/МЗ/ връщане на
Коментари Харесай

Пациентски организации напомнят за връщане на хартиените рецепти

Пациентски организации припомнят за обещаното от здравното министерство/МЗ/ връщане на хартиените предписания.

" Все още няма смяна в Наредба 4 на ведомството, която регламентира това ", пишат от Пациентски организации " Заедно с теб " и питат какво се случва.

На 16 октомври влязоха в действие промени в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, съгласно които медикаментите за лекуване на диабет и антибактериалните лекарства за систематична приложимост (антибиотиците) могат да се изписват единствено с електронна рецепта.

Промяната срещна отпор в съсловието и пациентите, след което ведомството на проф. Хинков даде обещание хартиените предписания да могат да се употребяват редом с електронните до 1 април 2024 година

Това обаче към момента не е реалност и пациентските организации го регистрират като несбъднат ангажимент пред обществото. Те акцентират, че по този метод се заплашва лекуването на деца и възрастни през грипния сезон при съществуването на множество нелекувани и усложнени пневмонии. От " Заедно с теб "  допълват, че предстоят празници, по време на които персоналните лекари ще бъдат по-трудно налични, което още повече ще затрудни лекуването.

Пациентските организации означават, че наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, която би трябвало да позволи издаването и на хартиени предписания, се разисква от 24 ноември 2023 година до 15 декември 2023 година и към момента не е призната и обнародвана в Държавен вестник, макар декларираната за това дата 8 декември 2023 година

Пациентски организации " Заедно с теб " упорстват за незабавно осъществяване на поетите задължения и осигуряване на навременното лекуване на пациентите.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР