Пациентите имат не само права, но и задължения, каза Пенка

...
Пациентите имат не само права, но и задължения, каза Пенка
Коментари Харесай

Дефицитът на лекари може да забави документите на хората с увреждания

Пациентите имат освен права, само че и отговорности, сподели Пенка Георгиева

Окончателно депутатите взеха решение да се трансформират изискванията за пресмятане на краткотрайната неработоспособност. Вече при издаването на ТЕЛК ще регистрира всяко увреждане, освен водещото.

" Добрите вести са две - даже да има закъснение, в случай че пациентът е подал в точния момент своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите обществени придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има недостиг на лекари, е допустимо и затова да има закъснение. Важно е пациентите да знаят, че в случай че по-късно решението е с по-малък % и по-малка сума подкрепяне, пациентите няма да връщат разликата от сумата, защото не е по тяхна виновност ", сподели Пенка Георгиева от пациентската организация " Заедно с теб " в студиото на " България заран ".

По думите ѝ втората добра вест е, че пациентите ще получават обезщетение освен за главното и най-тежкото заболяване, а спомагателни проценти за съпътстващите.

" Тези промени са положителни, за момента са удовлетворяващи. Тази разпоредба е подготвяна дълго време, присъединяване са взели доста неправителствени организации, взети са от Министерството на здравеопазването експертни мнения. В момента нямаме забележки към нея и тя е в действителност едно положително решение, удовлетворяващо пациентите. Наредбата се забави дълго, защото имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От доста хора, в това число и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди към този момент настоящата разпоредба им стопират подпомагането ", добави Георгиева в ефира на.

Тя обърна внимание на това, че пациентите имат освен права, само че и отговорности.

" Те могат да утвърдени със подобаващ % и по документи, в случай че те са готови в точния момент и са предоставени в цялостния си размер. Тогава освидетелстването може да стане и без наличието на пациента, по този начин се облекчава и комисията ", акцентира Пенка Георгиева.

Попитана какво се случва със злоупотребите и когато има хора, които са освидетелствани, а в действителност не са в толкоз тежко положение, тя отговори: " Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са задоволително способени и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата. "

А РЗИ ще уведомява документално пациентите, че би трябвало да си съберат документите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР