Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната

...
Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната
Коментари Харесай

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия поради възбраната здравната каса да заплаща нови лекарства. За това предизвести националният съветник по пулмология. Според професор Коста Костов с белодробна фиброза са диагностицирани към 100 души, а единствените лекарства, които могат да удължат живота им, сега не се заплащат от Здравната каса.

Тодор Тодоров е на 64 години. Тази пролет му слагат рядката диагноза белодробна фиброза.
Tодор Тодоров: Това заболяване е нелечимо. Не мога да вдишвам! Все повече се утежнявам! Няма лекуване!
Според лекарите развиването на заболяването може да се забави с 2 нови медикамента. Те не се заплащат от здравната каса. Цената на единият е 4500 лв. и стига за един месец. В момента Тодор го получава, като подарък от компанията производител. Но се надява здравната каса да стартира да го заплаща.

Тодор Тодоров: В края на краищата осигуровки сме плащали. Иска ни се да живеем и ние. Ако го има това лекарство. Просто животът ми си отива.
Без съответно лекуване пациентите умират след 4-5 години, изясни националният съветник по пулмология. Животоспасяващите лекарства нямат заместители и се ползват в доста европейски страни. У нас се водели договаряния здравната каса да стартира да ги заплаща от идната година. Неофициално научихме, че Надзорният съвет на касата отсрочил решението. Мораториумът върху новите медикаменти също стопира процеса.

Проф. Коста Костов - Национален съветник по пулмология: " Моят зов към институциите е тъкмо те да бъдат изведени от мораториума. И на тях да им се даде интензивен късмет да се домогнат до това лекарство, тъй като до момента в който изтече този мораториум, тяхната болест доста бързо и доста съдбовно ще напредне. "
От здравното министерство отхвърлиха коментар. Неофициално се твърди, че се търсят благоприятни условия за обезпечаване на нови лекарства за пациентите с редки болести, които нямат различно лекуване. Една от опциите е болните да се включат в по този начин наречените " състрадателни стратегии " и лекуването им да е за сметка на фармацевтичните компании. Според специалисти,обаче, тази мярка се ползва единствено при създаване на нови медикаменти, които са в развой на изпитване.

Здравният министър съобщи, че нито един пациент няма да остане без лекуване. Ако някое от новите медикаменти се поема от най-малко 9 страни в Европейския съюз, Кирил Ананиев ще изиска актуализация на бюджета на касата, с цел да се заплаща и у нас. За останалите ще се мислят стратегии за състрадателно лекуване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР