Пациенти с онкологични заболявания се отправят към Турция след протести за затваряне на границата в Северозападна Сирия

...
Пациентите с онкологични заболявания отново могат да преминават границата от
Коментари Харесай

Пациентите с онкологични заболявания отново могат да преминават границата от Северозападна Сирия към Турция, за да получат достъп до основни медицински грижи, след като жизненоважен пропускателен пункт беше отворен отново.

Обединените нации съобщиха, че трансграничното препращане на пациенти с онкологични заболявания от контролирания от опозицията район на Сирия към Турция ще бъде възобновено през граничния пункт Баб ал-Хава в сряда.

Системата за препращане беше спряна след опустошителните земетресения, които засегнаха Турция и Сирия през февруари, но на 5 юни беше възобновена отново.

Същевременно, след като Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие за удължаване на разрешението, необходимо за използването на Баб ал-Хава за операции на ООН за оказване на помощ, разрешението изтече на 10 юли и пунктът беше затворен.

Сирийското правителство, чиито атаки срещу контролирания от опозицията северозапад наложиха помощта да бъде насочвана далеч от районите под правителствен контрол, в крайна сметка даде разрешение Баб ал-Хава да бъде използван за доставяне на помощ на 13 юли, а след няколко протеста на активисти и хуманитарни работници през последните дни Турция вече разреши на лицата, насочени за лечение на рак, отново да преминат границата.

Протестите отразяват отчаянието на онкоболните и техните семейства в Северозападна Сирия, която, разкъсвана от война повече от десетилетие, не разполага с лечебни заведения, способни да лекуват пълноценно пациентите, с недостиг на консумативи, лекарства и медицински персонал.

Нур Кормош от "Ал Джазира", която прави репортаж от турско-сирийската граница, заяви, че решението на Турция да отвори границите си, позволявайки на "най-уязвимите" да потърсят медицинска помощ, е "проблясък на надежда" за пациентите.

Ум Ахмед, майка на онкоболно малко дете, което чака да бъде транспортирано до Турция, заяви пред "Ал Джазира", че семейството ѝ е изчерпало всички възможности да осигури подходящи грижи за сина си в болниците в Идлиб, "но това не е достатъчно".

"Той беше много близо до смъртта и се надявам, че лечението в турските болници ще му помогне да се оправи в дългосрочен план", каза тя.

По данни на ООН в Северозападна Сирия има най-малко 4300 активни случая на рак, като само тази година в Идлиб са диагностицирани 600 случая, повече от половината от които са деца.

Радиографско оборудване вече ще бъде инсталирано в две болници в северната част на Алепо, заяви пред репортери във вторник Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН, в опит да се подобрят грижите в контролираните от опозицията райони на Сирия.

"Нашите партньори работят, за да гарантират, че има дългосрочен капацитет за работа с тези апарати. Преди това в северозападна Сирия нямаше оборудване за лъчетерапия", каза Хак.


Източник: "Св: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР