Пациенти с комбинация от няколко вируса напълниха спешните кабинети и

...
Пациенти с комбинация от няколко вируса напълниха спешните кабинети и
Коментари Харесай

С букет от вируси посрещаме 2024 г.

Пациенти с композиция от няколко вируса изпълниха незабавните кабинети и нарушиха празничното успокоение на персоналните лекари. Пред " Труд news " медици разясниха, че към момента са редки случаите на грип, само че множеството от хората с инфекции се оплакват, че на първо време са били повалени от висока температура, а по-късно се появявали мускулни болки, повръщане и стомашни конвулсии.

Доцент Атанас Мангъров, който завежда детското поделение в Инфекциозна болница, изясни, че постоянно дребните пациенти са с извънредно надути лимфни възли и мощни болки в гърлото. Нерядко вирусните инфекции били съпроводени и от обриви по тялото.

Доктор Петя Иванова, която е персонален доктор и педиатър, сподели, че има доста аденовируси, риновируси, Коронавирус и ентеровирусни инфекции. Освен това много постоянно пациентите се оказвали с микоплазмени пневмонии, което не е било толкоз постоянно срещано в предходни години. Имало и доста малчугани с херпангини, коксаки вируси и варицела.

Джипита разясниха пред " Труд news ", че през декември изненадата пристигнала от комбинацията на вируси и дадоха образец за случаи на ковид с варицела, на Коронавирус с аденовирус, херпангини в композиция с инфектиране на уши. Често при последната композиция се стигало до остри отити и се налагало да се прави парацентеза (пробиване на тъпанчето със специфична игла под локална анестезия, с цел да се сътвори опция за оттичане на образувалия се в тъпанчевата празнина гноясал ексудат).

Медиците предизвестяват, че не трябва да се вършат опити за лекуване на вирусните инфекции с антибиотици, тъй като те не се повлиявали от тях. Обикновено третият ден след началото на признаци на болестта бил индикативен дали има и бактериална зараза. Ако има по-сериозни прояви: мъчно дишане и преглъщане, заглъхване на ушите, гнойни тайни от носа, конюнктивити, влажна кашлица, продължаваща обща изнемощялост и фебрилитет не трябва да се чака, тъй като едно бактериално наслагване може да стане и доста бързо и би трябвало да бъде посетен доктор, поучават експертите. Те акцентират, че при децата методът би следвало да е по-различен, защото при тях процесите постоянно се развиват извънредно бързо. При висока температура, която се демонстрира вечерта и продължава и на сутринта, прегледът при доктор е наложителен.

Преди празниците основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев предизвести, че грипът към този момент заема своята територия. Той акцентира, че равнищата на заболяемост са както в миналата година. Пикът се очаквал в края на януари.

Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че сега 2 пъти повече са случаите на Коронавирус, които се записват, по отношение на грипа. Настанените в лечебни заведения на ден варират сред 350 и 400, а тези на интензивно лекуване са сред 30-40 души, а в множеството случаи протичането не е толкоз тежко.

Продължителността на вирусните инфекции може да варира според от редица фактори, в това число вида на вируса, здравословното положение и възрастта на болния, както и съществуването на съпътстващи здравословни положения.

Обикновената простуда нормално продължава сред 7 и 10 дни, до момента в който грипът може да върлува до 14 дни, с следваща отмалялост и понижена продуктивност. Ангината и гастроентеритът също имат своите характерни времеви рамки за възобновяване.

Основните стъпки за справяне с вирусни инфекции включват:

- отмора: обезпечаването на задоволително време за оставане вкъщи е извънредно значимо за възобновяване, защото тялото се нуждае от сила за битка с инфекцията;

- здравословно хранене: уравновесеното хранене поддържа имунната система и оказва помощ за бързото възстановяване;

- банкет на задоволително течности: хидратацията е основна, изключително при признаци като температура и диария;

- лекарства за облекчение на признаците: обезболяващи и деконгестанти (група медикаменти, които провокират отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки признаците, свързани със запушения нос).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР