Пациенти обикалят аптеките, търсят съвпадение на кодаОт 26 000 предписания

...
Пациенти обикалят аптеките, търсят съвпадение на кодаОт 26 000 предписания
Коментари Харесай

Е-рецептите подлудиха болни, доктори и фармацевти

Пациенти обикалят аптеките, търсят съвпадане на кода
От 26 000 наставления на антибиотици и инсулини за три дни, изпълнени са единствено 12 500

Да се преработи софтуерът за е-рецептите

Пациенти, фармацевти и доктори луднаха от електронните предписания, а повода е, че в аптеките липсват изписаните антибиотици. От лекарския съюз признаха, че за три дни са издадени 26 000 е-рецепти, а едвам по 12 500 от тях има осъществяване в аптеки.

Според фармацевти повода за хаоса и невъзможността болните да получат антибиотик са кодовете на Националната здравна осведомителна система. Всяко лекарство има неповторим код, поради който не може да бъде обещано същото лекарство импортирано въпреки това или на различен производител. “Някои лекари в този момент схванаха, че антибиотици съществуват в разнообразни опаковки. Те имат разнообразни кодове. Когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, фармацевтът би трябвало да даде опаковка тъкмо от 5, а не от 7 таблетки, да вземем за пример. Софтуерът не ни разрешава да го дадем, макар че лекарството е едно и също ”, разяснява Николай Костов, който е ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. Пред “Труд news ” той изясни, че лекарите работят с неподдържана номенклатура на медикаменти, където участват и лекарства, които в никакъв случай не ги е имало в България. По тази номенклатура докторите се опитвали да предписват медикаменти.

“Българският лекарски съюз упорства на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да бъдат оповестени всички медикаменти, с които сега България разполага. Оказа се, че това било заплашителен проблем, не могат да ни осведомят ”. Това съобщи доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

Фармацевти дефинираха настояването на Брънзалов като неуместно и обясниха, че обстановката с медикаментите е доста динамична - част от изчезналите се появяват на пазара, а други изчезват и това се случва в границите на дни.

“Има разлика сред записаните в България медикаменти и наличните. Фармацевтът е този, който знае какво има сега. Това е доста динамичен развой, тъй като едни медикаменти ги няма сега, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да демонстрира наличните медикаменти ”, разяснява Николай Костов.

В позиция до медиите от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти показаха терзанието си от многочислените сигнали от пациенти, които излизат от аптеките без медикаменти, макар че такива са импортирани от Европейския съюз, само че са с друг код от този, който изписва лекарят. Проблемът е забележим и от статистиката за миналите 48 часа.

От асоциацията за паралелна търговия с медикаменти желаеха незабавна промяна в софтуера за електронната рецепта. Оттам оферират в е-рецептата всички национални номера на идентични и сходни артикули по смисъла на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина да са асоциирани. Друг вероятен вид, който да не попречва достъпа на болните до лекуване, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва единствено по название на лекарствения артикул, форма, централизация и размер на опаковката.

От лекарския съюз упорстват да се върнат хартиените предписания, които да се издават редом с електронните.

Здравният министър Христо Хинков обаче е неотстъпчив. Той заявява, че няма да има връщане обратно. “Електронизацията е нещо доста положително, тъй като осветлява доста тъмни полета, които до момента с хартиените копия на рецептите не можеха да се видят ”, сподели Хинков. Според него изчезналите в мрежата медикаменти са осем, а съгласно данните на фармацевтите - над 420.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР