Пациенти, които имат решения от ТЕЛК (териториална експертно-лекарска комисия) ще

...
Пациенти, които имат решения от ТЕЛК (териториална експертно-лекарска комисия) ще
Коментари Харесай

Пациенти с ТЕЛК обжалват новата наредба за медицинска експертиза

Пациенти, които имат решения от ТЕЛК (териториална експертно-лекарска комисия) ще апелират пред Върховен административен съд новата Наредба на Министерството на здравеопазването за здравната експертиза, заяви БНР.

" На 100 % ще апелирам изцяло здравната експертиза. Ще подавам първо моята тъжба, плюс жалбите на други пострадали ", съобщи пациентка.

По думите ѝ новите правила за пресмятане на % неработоспособност ще понижат % им на нетрудоспособност по ТЕЛК, тъй като инвалидността ще се дефинира от главното заболяване.

До момента хората с увреждания са събрали над 20 самостоятелни тъжби.

" Паралелно с това ще заведем групов иск във Върховен административен съд за същата разпоредба и тръгваме на битка за личните си права, безапелационна е пострадалата.

Според Ангелина Бонева от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, новата разпоредба няма да спре подправените телкове.

" Когато приказваме за тежки хронични болести, какъв е смисълът да издадеш експертно решение за увреда за две години? Да игнорираш съпътстващите болести е неуместно! ", означи Бонева.

Припомняме, първите дълго чакани и много противоречиви промени в системата на здравната експертиза ТЕЛК, които напролет срещнаха отпор от хората с увреждания, бяха оттеглени от кабинета.

На 10 април 2018 година откакто стана ясно, че подготвяния митинг от 18 национално представителни организации на и за хората с увреждания ще се състои, по предписание на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за здравната експертиза (т.нар. ТЕЛК) бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването. Както министър Ананиев, по този начин и общественият министър Бисер Петков оповестиха, че чакат разговор с организациите на хората с увреждания.

На 17 юли 2018 година участниците в Тристранния съвет за национално съдействие поддържа препоръчаните от държавното управление промени в методиката за оценка на здравната експертиза. Промените бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ.

Сферата на здравната експертиза е една от най-нереформираните системи от 28 години. Погрешната промяна е доста по-лоша от неналичието на такава, установяваха от АИКБ.

Малко откакто бяха отхвърлени, а по-късно признати нови промени в системата за здравната експертиза, в обществото се подвигнаха и майките на децата с увреждания с искане за заслужен живот и ясни правила в Закона за хората с увреждания.

Припомняме по отношение на митинга на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка, само че ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. общественият министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър.Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че е доста значимо въпросният законопроект, който, по думите й, е направен дружно с майките на деца с увреждания, да влезе в Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР