Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е

...
Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е
Коментари Харесай

Почина Българският патриарх Неофит

Патриархът на Българската православна черква и Софийски митрополит Неофит е умря на 78-годишна възраст.

Новината беше обявена минути преди 23 часа от митрополит Антоний, а в 23.30 часа от за кончината на Негово Светейшество.

" Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, в резултат на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква, който е заслужен последовател на делото на своите именити прародители в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов нравствен ментор, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да насочат своята откровена молитва ведно със светата Православна черква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия безценен Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани измежду определените отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с прелестен глас Бога.

Изразяваме признателност към управлението на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. доктор Николай Петров, д.м.н., шеф на катедрa „ Анестезиология и интензивно лекуване “, на лекарите и медицинския личен състав в интензивното поделение, за старанието и грижите, които поставиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го елементарни! Царство му небесно! ", гласи известието на Синода.

Вижте още в директното включване на Елиана Димитрова

В края на ноември предходната година патриархът беше признат във Военномедицинска академия поради белодробно заболяване. Тази вечер положението му се е влошило и той е умрял в 22:22 минути довечера, прецизираха от Светия синод.

Утре, на което ще реши идващите си стъпки, заяви пред медиите основният секретар на Синода свещеник Герасим. Съгласно канона митрополитите би трябвало да изберат наместник, който да води съвещанията, след което в 4-месечен период да бъде избан нов патриарх.

От Министерския съвет оповестиха, че денят на печал в памет на патриарха съответствува с деня на поклонението - следва Светият синод да разгласи по кое време ще бъде то.

В профила си във Facebook митрополит Антоний написа - " Бог да елементарни Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане паметен в сърцата ни с неговата обич, доброта, примирение и самообладание! Светъл път, Светейший владико! "



Президентът, министър председателят, политически и публични фигури отдадоха респект на Негово Светейшество.

Последната публична информация от Светия синод за положението му беше публикувана на 21 януари, а седмица по-късно Западно и Средноевропейския митрополит Антоний заяви в ефира на Българска национална телевизия, че положението на Негово Светейшество се е подобрило.

През септември предходната година патриарх Неофит още веднъж беше приет в болница, само че поради обостряне на хронично заболяване.

Симеон Николов Димитров е светското име на патриарх Неофит.

Роден е на 15.10.1945 година в гр. София. След довеждане докрай на главното си обучение, е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Следва в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София и прави богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975 година

На 24 февруари 2013 година на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е осъществена още същия ден в катедралния храм " Св. Александър Невски ".

Репортери: Елиана Димитрова, Иво Никодимов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР