Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в

...
Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в
Коментари Харесай

Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в сравнение с 2019 г.

Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко спрямо 2019 година, а поръчките за анулация на полети от и до летище София са близо 3900 за интервала от 5 до 25 януари 2022 година Така в резюме наподобява тежката обстановка в авиацията, като информацията оповестиха от летище София.

Европейските летища са изгубили 1.4 милиарда пасажери през миналата година спрямо предковидната 2019 година От аерогарата цитират разбор на Международния съвет на летищата ACI Еurope, в който членуват 427 летища.

Авиацията претърпя голямо разтърсване поради пандемията, като секторът е един от най-пострадалите, като това е и един от най-тежките й моменти в историята.
Общият срив
През 2021 година е почнало възстановяване на пътникопотока, като растежът е 37% по отношение на година по-рано, само че възобновяване е към момента надалеч от равнищата през 2019 година, когато броят на пасажерите е бил с съвсем 60% по-голям. През последните месеци е регистрирано в допълнение утежняване на резултатите и в допълнение закъснение на възобновяване главно поради омикрон.
Реклама
Спадът при летищата е всеобщ без значение от размера и местоположението им, не престават от летище София. По-малките, така наречен районни, летища се възвръщат с по-бързи темпове от огромните, само че също са с над 50% по-лоши индикатори по отношение на 2019 година Най-много пасажери през миналата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва-Шерметиево, Париж-Шарл дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, сочат още данните на ACI.
На локална почва
Летище София следва общата наклонност - " постепенно възобновяване, само че доста по-неблагоприятни резултати по отношение на интервала преди коронавирус ", оповестяват от аерогарата. През 2021 година столичното летище е обслужило 3.3 млн. пасажери, което съставлява едвам 47% от пътникопотока през 2019 година, когато пасажерите са били над 7.1 млн.

Негативната статистика се добавя от близо 3900 поръчки за анулация на полети от и до София, направени в интервала от 5 до 25 януари 2022 година Очакванията на мениджмънта на концесионера " СОФ кънект " са, че авиационната промишленост в България няма да се възвърне през 2022 година и броят на пасажерите на столичното летище за тази година още веднъж ще бъде под равнищата отпреди рецесията.

" Възстановяването е към момента надалеч, въпреки да виждаме първи сигнали за усъвършенстване. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места към този момент, макар загубите, които отчитаме за 2021 година и които чакаме и през актуалната година ", разяснява изп. шеф на летище София Хесус Кабайеро.
Реклама Към СейшелитеЕдна от дребното положителни вести пристигна по линия на полетите до Сейшелите, които ще се извършват от летище София. Пътуването до Махе ще са със спирка за зареждане в Джибути. Полетът се води пряк, защото няма прехвърляне. Засега плануваните полети са два. Първият беше в петък на 28 януари, а вторият е на 25 февруари. Директните чартъри до далечни туристически дестинации са събитие за столичното летище от предходната година. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР