Пътна карта за развитието на пътната безопасност да бъде изготвена

...
Пътна карта за развитието на пътната безопасност да бъде изготвена
Коментари Харесай

Карай умно, стигни жив: Парламентът с карта за пътната безопасност през 2020 г.

" Пътна карта за развиването на пътната сигурност " да бъде направена през 2020 година, предложи Богдан Милчев от Института по пътна сигурност по време на полемиката на в. " 24 часа " Карай мъдро, стигни жив ".

" Така ще има изясненост и предвидимост, без значение кой е министър и кои са депутати ", сподели той. Идеята му срещна необятна поддръжка от всички участници в полемиката.

Предложението бе направено откакто министърът на превоза Росен Желязков разгласи новината, че до края на годината ще има нов закон за придвижване по пътищата и той би трябвало да бъде признат до края на мандата на този парламент. " Имаме потребност от нов закон за придвижване по пътищата. Трябва да бъде признат с ясното схващане, че страната би трябвало да наложи коректив на другите ползи – на бизнеса, на браншовите организации. Ние с нашите разногласия сега объркваме обществото каква е задачата ни. А тя е да няма произшествия, които водят до тежки пострадвания и гибел “, съобщи още транспортният министър. Така той даде гласност на отхвърли от трите проектозакона - за придвижване по пътищата, за водачите и за пътните транспортни средства. 

„ Ако нямахме мотива със починалото момиче евентуално дебатът щеше да протече по различен метод. Всичко минава през призмата на отговорността за нашите решения и дейности. За да може всички политики, за които приказваме, да доведат до понижаване на случаите с съдбовен излаз “, сподели при откриването на дебата Желязков.

Злободневието сега убива действието. Злободневие какъв брой да са часовете, кой да е изпитът, дали да се аутсорсват центровете. Налагаме матрици на дебата, които убиват значителното.

75 ремонти има на настоящия закон за придвижване по пътищата, който е признат през 1999 година, сподели пък инспекция на „ 24 часа “. В началото на дебата издателят на вестника Венелина Гочева разгласи изследване, че за над 51% от българите виновност за смъртността на пътя носят водачите, които са нискоинтелигентни и неприятно подготвени.

Обучението на водачите, осъзнаването на тяхната отговорност на пътя би трябвало да стартира още от най-ранна детска възраст.

Това съобщи шефката на държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Малина Крумова на полемиката на „ 24 часа “ „ Карай мъдро, стигни жив “.

„ Бих разширила тематиката на дебата за подготовката на водачите освен с водачите, само че и с пешеходците. Шофьорският курс не е нито единствено началото, нито краят, а единствено детайл от образованието. От най-ранна детска възраст би трябвало да се развиват уменията за осъзнаване на риска на пътя. Манталитетът се образува в ранна възраст. Трябва да се основава просвета на придвижване по пътя, с цел да може когато станат водачи да осъзнават отговорността си “, съобщи Крумова.

Агенцията приготвя към този момент идея за смяна на образованието по пътна сигурност в учебните заведения. „ Въпросът не е толкоз дали да са в часа на класния, а да променим методиката и да вкараме експерти и практици в часовете “, съобщи Крумова.

След 7 клас би трябвало да се прави първа инспекция на знанията на децата за пътното придвижване и по какъв начин да става безвредно, съобщи още шефката на държавната организация. „ След 14-годишна възраст децата могат към този момент да са независими участници като карат велосипед на пътното платно. Не можем да ги пускаме на пътя без да знаем те до каква степен са усвоили безвредното придвижване “, сподели Крумова.

97% от всички настъпили произшествия са след човешки неточности на водачите или другите участници в придвижването. Това сподели на полемиката вътрешният министър Младен Маринов. " Отдаваме доста огромно значение на контрола, а в вероятност не е добре. Трябва участниците в придвижването да осъзнаят, че една тяхна неточност може да е съдбовна и да коства човешки живот ", уточни министърът.

" Българското общество е привикнало някой да го управлява и като усети, че е без надзор почва да нарушава ". Той изясни, че на изпита за шофьорска брошура всички съблюдават разпоредбите, само че почват с нарушаванията по-късно. " Като един студент, който се приготвя за изпита, а за по-късно - каквото стане. А тъкмо по-късно е значимо ", сподели Маринов.

Добави, че прекомерната смяна на закона не е панацея. " Силата на един закон е да обгръща по-голям кръг връзки и използването му ", сподели Маринов. Посочи, че в случай че лидер даде газ за сектор от 200 метра, по какъв начин би могло Министерство на вътрешните работи да е там, с цел да го управлява.
" Какъвто и закон да приемем, в случай че родителят праща детето си на учебно заведение зимата, когато има по-малка видимост, а не го облече с по-видими облекла, кой закон ще го пази ", даде образец министърът.

" Министерство на вътрешните работи прави всичко допустимо да се развиваме, вземаме най-хубавите практики, само че всичко е обвързвано с и парични средства ", сподели той. Посочи, че на такива полемики с изключителни специалисти би трябвало в разногласието да се търси най-правилното решение. " Ще се стигне до ново законодателство, само че би трябвало да сме в консенсус и да го работим, без значение от партийна и институционална принадлежност. Длъжни сме да понижим жертвите на пътя. Затова, с цел да е дейно законодателството, би трябвало да е признато от всички и да има гаранции, че най-малко 6 месеца по-късно няма да го променяме ", приключи Маринов.

Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България съобщи, че е за увеличение на часовете за кормуване от 31 на 42. Както и за електронната система за надзор на часовете зад кормилото. Как да реализираме консенсус с тази инструктори, които не дават часовете, по какъв начин извършители примерно да са консенсусни с контрольорите.

Министър Маринов съобщи, че упорства за консенсус в политиките, а не сред извършители и контрольори.

Богдан Милчев пък уточни, че 75% от водачите изкарват изпита за шофьорска брошура от първия път. Това доказвало, че сегашните часове са задоволителни. И в този момент пък имало опция, който желае, да се яви на спомагателни часове.

По-късно обаче такива тези бяха репликирани с искане, в случай че не се усилват часовете, то инструкторите да носят отговорност за новия лидер, в случай че допусне нарушаване на автомагистрала, при нощно каране и така нататък, които са от новостите в образованието.

Законите на формулират ясно отговорностите на всички участници. Обучаваме хората в тежка петнъ обстановка - дупки, трафик, няма знаци, експанзията на хората с идентични числа и букви в номерата. Допълнително тези деца нямат домашно образование, нямат физическо образование, те са осакатени от компютърните игри. Заради това е нужно продължаващо образование на всеки 10-години и след 65-годишна възраст. Това съобщи Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Откакто съм народен представител, не сме разрешавали безразборни ремонти. за 5-6 години са 6, преди този момент са 70, сподели депутатът от транспортната комисия Георги Свиленски. За 6-7 години не сме мръднали. Министерство на вътрешните работи купи камери, триноги, само че злополуките са същите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР