Пътищата се превърнаха в реки, тъй като проливни дъждове връхлетяха Испания

...
Поне двама души загинаха, а трима са в неизвестност в
Коментари Харесай

Поне двама души загинаха, а трима са в неизвестност в Испания, след като проливните дъждове предизвикаха внезапни наводнения и засегнаха транспортните системи.

Бурята през уикенда засегна почти цялата страна, като най-силните дъждове бяха регистрирани в неделя в крайбрежните провинции Кадис, Тарагона и Кастело, според Държавната метеорологична агенция (AEMET).

Двама души загинаха в провинцията близо до централния град Толедо, където AEMET регистрира рекордни валежи от 90 литра на квадратен метър в неделя.

В района на Мадрид полицията издирва един мъж в селския район Алдеа дел Фресно, югозападно от Мадрид. Спасителите също търсеха жена, изчезнала при подобни обстоятелства близо до Толедо, и 84-годишен мъж, който беше завлечен от потоци вода и кал във Виламанта, западно от Мадрид.

В неделя жителите на района на Мадрид получиха спешно съобщение на испански и английски, придружено със силна аларма, призовавайки ги да не използват превозните си средства и да останат вкъщи поради „изключителен риск от бури“.

Това беше първият път, когато властите използваха тази система за предупреждение по мобилен телефон.

Няколко театри в столицата затвориха рано в неделя, докато футболният мач между Атлетико Мадрид и Севиля беше прекратен.

В понеделник редица линии на метрото също затвориха в Мадрид по време на сутрешния час пик поради наводнения, причинени от обилни нощни дъждове, въпреки че до ранния следобед само няколко станции близо до река Мансанарес останаха затворени.

Високоскоростните железопътни връзки между Мадрид и югозападния регион на Андалусия и района на източното крайбрежие на Валенсия, които бяха затворени в неделя, бяха отворени отново в понеделник, въпреки че влаковете се движат с по-ниски скорости в някои участъци, каза железопътният оператор Renfe.

Обилните валежи намаляха в понеделник сутринта. AEMET понижи нивото на тревога за района на Мадрид до жълто от максимално червено предупреждение в неделя.

Поройното време идва, след като Испания, която претърпя три години оскъдни валежи, които накараха някои региони да наложат ограничения за потреблението на вода, претърпя интензивна гореща вълна и постоянни високи температури през август.

Учените предупреждават, че екстремното време, белязано от горещи вълни и бури, става все по-интензивно в резултат на изменението на климата.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР